| 2017. május. 28. | 3 perc olvasás

Pedagóguskórusok hangversenyeit tartották Sopronban Kodály Zoltán emlékére

A Pedagóguskórusok hangversenyét rendezték meg szombaton Sopronban, melynek záróeseményén átadásra kerültek a Fasang Árpád-díjak is.

A Pedagóguskórusok Országos Tanácsa a soproni Liszt Fe­­renc Pedagógus Énekkart kérte fel, hogy Kodály Zoltán emlékére szervezze meg hazánkban a pedagóguskórusok hangversenyét.

2017. május 27-én, szombaton több helyszínen, összesen huszonnyolc kórus nyolcszáz énekese mutatta be tudását, akik színvonalas és nívós előadásokkal lepték meg az érdeklődőket. 

 A fellépőhelyek között volt a GYIK Rendezvényház, a Liszt-központ, a Soproni Egyetem Közgazdaság-tudományi kar, a Szent Imre- templom és a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma volt. Az előadások egységesen délután fél ötkor kezdődtek, amelyre igazán sokan voltak kiváncsiak. 

A találkozó csúcspontja a Fertőrákosi barlangszínházban este nyolc órakor kezdődő záróest volt, ahol Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében méltatta a rendezvényt magas színvonalát és a kórusok által teremtet művészeti, kulturális és közösségi értékek kiemelkedő fontosságát.

Az esti zárórendezvény került sor a Fasang Árpád-díjak átadására is, melyeket Balogh Ferencné a mátészalkai kórus karnagya és dr. Peuserné Kis-Szölgyémy Gabriella, a balatonfüredi Schola Kamarakórus karnagya vehetett át.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének ünnepi köszöntője:

Tisztelt Karnagyok, Kórustagok,

Hölgyeim és Uraim!

 

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében nagy tisztelettel és örömmel köszöntöm Önöket városunkban, a Pedagóguskórusok Országos Találkozója alkalmából. Éppen10 évvel ezelőtt volt ez a nagy múltú rendezvény legutóbb városunkban.

 

Az énekkari zenei kultúra Magyarországon, így Sopron is nagy múltra tekint vissza.

 

A középkori liturgikus zenei időszakban valódi műhelyek jöttek létre, amelyek összekötötték a hazait az európai kultúrával. Erre kiváló példa Rauch András, aki Sopronban széles körű, zenei tevékenységet fejtett ki. Munkássága gazdagabbá tette város zenei életét. A jeles soproni karnagy művei egészen Dániáig számos európai ország evangélikus templomának kottatárában megtalálhatók voltak. De említhetném a közelmúlt nagy mesterét, Szokolay Sándort is. Gazdag zenei munkásságából a mostani e kórustalálkozó szereplői is merítettek.

 

Ebbe a sorba tartozik Fasang Árpád zeneszerző életműve is.  

 

Pályafutása során több városban töltött be zenetanári állást, Orosházán, Szarvason és Sopronban is.

 

A Pedagógus Kórusok Országos Társaságának egyik alapítója, majd örökös tiszteletbeli elnöke volt. A magyar népdalkincs értékeinek megőrzése számára a legfontosabb célok közé tartozott, ezért indította el a „Röpülj, páva” elnevezésű mozgalmat. Életének célja az értékteremtés az értékek megőrzése és tovább adása az új generációknak.  

 

A minden évben más-más helyszínen tartott országos találkozók szép hagyománya, hogy itt adják át a róla elnevezett Fasang-díjat.

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Hiszek abban, hogy a jobb életminőségre törekvés az egész társadalom számára egy jobb minőségű élet biztosítéka.

 

Sopron Város Önkormányzata jó szívvel támogatja a kórusaink működését, mert Önökkel együtt nagyon fontosnak tartjuk a magyarországi énekkari kultúra ügyét.

 

Márai Sándor írja a Füves könyvben:

 

“A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. (…)

 

Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. (…) Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak.”

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Jó szívvel és nagy szeretettel gratulálok a Pedagóguskórusok Országos Találkozója fő szervezőinek, minden egyes résztvevőjének, de köszönettel is tartozom Mindannyiuknak, hogy őrzik, tanítják és közvetítik az igényes magyar kultúrát.

 

Kívánom, hogy legyen ehhez továbbra is elég erejük, elkötelezettségük és a további munkájukhoz sok sikert kívánok.

 

 

Dr.  Fodor Tamás

 Sopron Megyei Jogú Város polgármestere

Pedagóguskórusok Országos Találkozója, Barlangszínház, 2017

Legnépszerűbb cikkek