| 2022. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

Peisonia - egy éves a fertőszéplaki látogatóközpont

Egy éve nyitott meg Fertőszéplakon a Peisonia Látogatóközpont, ami átfogó képet ad a Fertő-part természeti, épített és kulturális örökségéről. A látogatók a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyban kialakított installációk segítségével áttekinthetik a térség kínálatát és megismerhetik a nemzeti park élővilágát.

Az egykori Széchenyi-kastélyból átalakított látogatóközpont Fertőszéplak egyik ékköve. A látogatóknak különleges élményben lehet részük, ha ide látogatnak.

Taschner Tamás, a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesületének titkára elmondta:

„Az első évben az volt a célunk, hogy a helyiek ismerjék meg a kiállítást, hogy tartalommal tudjuk megtölteni azt, hogy Peisonia, hiszen ez a tó latin elnevezése. Az első hónapokban kifejezetten az itteni általános iskolásokat, osztálykirándulókat vártuk. Azzal a nem titkolt céllal, hogyha hazamennek és elmesélik, hogy merre jártak, akkor a szülők is tudni fogják, hogy született itt egy gyönyörű látogatóközpont. Az első időszakban térítésmentesen vártuk a látogatókat, és szépen, lassan, ahogy elkészültek a különböző kommunikációs anyagok, megérkeztek a vendégek."

Ebben az évben már nagyon szép látogatószámot tudunk felmutatni."

A kiállítótérben különböző installációk, interaktív játékok segítik a Fertő-part bemutatását.

„A táj bemutatásának a nehézsége abból ered, hogy nagyon nagy a Fertő-táj mint világörökség. Ráadásul a Fertő elrejti értékeit az avatatlan látogató előtt, és ahhoz, hogy a vendég megértse, hogy mitől világörökség a Fertő, melyek azok a különlegességek, amelyek miatt az UNESCO elismerte kultúrtájnak, ahhoz, úgy gondoljuk, először el kell ide jönni. Ez adja a táj esszenciáját: a borkultúra, a falusi épületek, a kastélyok, a régészeti emlékek, a természet. Az, hogy ebben a szűk földrajzi részben ennyi minden van együtt, ez már egy új minőség, és ezért lett a Fertő-táj világörökség – mondta el Taschner Tamás.

A látogatóközpont hétköznaponként 10 és 14 óra között várja a kirándulókat. Bővebb információkat itt lehet találni.

Címkék: múzeum

Legnépszerűbb cikkek