Példás összefogás a faipari szakképzésért

A faipari szakképzés egyedülálló fejlesztéséről konzultált a Soproni Egyetem és a Soproni Szakképzési Centrum a környék fontos gazdasági szereplőivel szerdán. A példás együttműködés célja, hogy a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont megalapításával korszerűbbé tegyék a tudásanyagot, erősítsék a duális képzést, valamint továbbképezzék a szakoktatókat, hogy az oktatás minden pillére megfeleljen a legmodernebb piaci trendek kihívásainak is.

- Ahhoz, hogy átláthassuk ennek a projektnek a lényegét, egészen 2005-ig kell visszanyúlnunk, ugyanis abban ez évben egy pályázat keretében végrehajtottunk egy úgynevezett Digit2005 fejlesztést – mondta Dr. Oszvald Ferenc, a Soproni Egyetem docense. - Már akkor éreztük, hogy a hallgatóink mennyire fogékonyak a digitális tananyagokra, ezért megerősítettük ezt a vonalat és újabb pályázatokban vettünk részt. Ez az alapmotívum adta az alapját az egyetem részéről annak a diskurzusnak, amely elindította a tudásközpontot, amelyhez az oktatás és a gazdaság oldaláról is csatlakoztak partnerek – fejtette ki. - Az egyre erősödő alapmotívum célja, hogy a gazdasági folyamatokhoz, modern trendekhez igazítsuk a tananyagot és ezeknek megfelelően továbbképezzük a szakoktatókat – hangsúlyozta az egyetemi docens, aki hozzáfűzte: ennek kulcsa az állandó együttműködés a szereplők között.

A közös munka fontosságát és a gazdasággal való szoros kapcsolat kiépítését, fejlesztését Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja is kiemelte. - Az elmúlt héten Magyarország Kormánya döntött a szakképzés fejlesztéséről, amely sok előremutató, új elemet tartalmaz – tudtuk meg tőle. - Erre rímel a mai fórum is, amely során a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Egyetem egy olyan modell megalkotására törekszik, amelyik példamutató lehet az országos szinten is. Ennek értelmében a Magyarországon egyedül a Soproni Egyetem által nyújtott faipari képzést összekapcsoljuk a szakképzéssel. Ezért kívánja létrehozni az egyetem a Faipari Tudásközpontot, amely a képzés különböző szintjein, tehát a mérnökképzésnél, a felsőfokú szakképzésnél, a technikusképzésnél és a szakmunkásképzésnél is fejleszteni kívánja az oktatás tartalmát, a digitális technika eszközeivel is. Ez a korszerűsítés a ma olyan divatos Ipar4.0 faipari vonatkozásait képviseli – emelte ki a kancellár. - Ennek keretében a Soproni Egyetem vállalja a szakmai tanárok és szakoktatók képzését, valamint a diákokat oktató vállalati szakemberekkel történő kapcsolattartást is – fűzte hozzá.  

A Soproni Szakképzési Centrum pedig a tudásközpont gyakorlati hátterét biztosítja majd. - Ehhez várjuk vállalatok csatlakozását – emelte ki Králik Tibor. - Hiszen a duális képzés lényege, hogy üzemi körülmények között, a vállalatoknál folyjon az oktatás. Mivel nem minden vállalatnak van emberi, vagy időbeli kapacitása bizonyos alapfeladatok megtanítására, ezért ezt a Soproni Szakképzési Centrum vállalja magára. Így az oktatás ideális körülmények között, kiváló ütemben tud haladni – fejtette ki.

A kancellár hozzáfűzte: az egyeztető fórum eredményessége a vállalatok érdeke is, ugyanis a faipari szekcióban is munkaerőhiány van. - Egy kicsit mi is generáltuk ezt a lehetőséget, mivel jó szakemberekre lesz szükségünk az elkövetkezendő időszakban – emelte ki Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR igazgatója. - Az ő színvonalas képzésük úgy valósulhat meg, ha összefog az egyetem és a középfokú szakképzés a gazdasági szereplőkkel. Ezen a fórumon el tudtuk mondani minden résztvevőnek, hogy mire van szükségünk a jövő szakembereivel, azok oktatásával kapcsolatban – fűzte hozzá.

A rendezvényen részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki kiemelte: a várossal kiváló kapcsolatot ápoló oktatási intézmények forradalmi dolgot hajtanak végre a fejlesztésekkel.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek