| 2018. november. 9. | 4 perc olvasás

Példás összefogásból újult meg teljesen a fertődi iskola

Mintegy 161 millió forintból teljesen megújult a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola. A projekt példás összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg: még a kisiskolások papírgyűjtése is hozzájárult a rekonstrukcióhoz.

A rendezvény az iskola apróságainak Márton-napi gyertyás felvonulásával, és vidám éneklésével kezdődött. Aztán az ünnepélyes szalagátvágás következett.Ezt követően Dr. Veres András megyéspüspök felszentelte az épületet. A megyéspüspök kiemelte: ahol ilyen derűsen éneklő gyermekek vannak, ott a közösség biztosan mindig élettel teli, és vidám.

Ezt követően Dr. Veres András megyéspüspök felszentelte az épületet. A megyéspüspök kiemelte: ahol ilyen derűsen éneklő gyermekek vannak, ott a közösség biztosan mindig élettel teli, és vidám.

Dr. Veres András megyéspüspök megáldja az iskolát
Dr. Veres András megyéspüspök megáldja az iskolát

A szertartás után az ünneplők belülről is megtekintették a felújított épületet. - Itt nevelkedtem, és ezen épület falai között dolgozok 35 éve, ennek tükrében kijelenthetem, hogy az iskola teljesen megújult, és csodálatos lett – mondta Garab Gábor Károlyné, az intézmény igazgatója. 

– A rekonstrukció által felújítottuk a tornaterem nagy részét, kicseréltük a nyílászárókat, a padozatot, a tantermekbe melegburkolatot, a köztes termekbe pedig új járólapot tettünk. De teljesen megújultak a vizesblokkok, és a falak is csodálatos köntöst kaptak – részletezte az igazgató az alig pár hónap alatt, mintegy 161 millió forintból megvalósuló fejlesztést. – Ezt a forrást köszönjük a Magyar Kormánynak, a Soproni Tankerület Központnak, a helyi önkormányzatnak, a városi vállalatoknak, szülőknek, és gyermekeknek egyaránt. Az összegbe sokat nyomott az ő papírgyűjtési akciójuk is – fűzte hozzá. 

- Itt egy példaértékű összefogás valósult meg – mondta Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója, aki hangsúlyozta: a tankerületnek minden olyan beruházás nagyon fontos, amelyik az oktatást segíti. – Azért is fontos nekünk ez a fejlesztés, mert ez volt az első, amelyet befejeztünk. A következő időszakban még három átadás is lesz – emelte ki az igazgató.

Garab Gábor Károlyné, az iskola igazgatója, mellette Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere
Garab Gábor Károlyné, az iskola igazgatója, mellette Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere

- Itt egy teljes iskolarekonstrukcióra került sor, egy Európai Uniós támogatásnak is köszönhetően, amelyet a vidéki tankerületi központok a saját prioritásuknak megfelelően oszthatnak szét az intézményeik között – tudtuk meg Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól. – Most a köznevelési programok dömpingjét éljük – hangsúlyozta a felelős államtitkár. – Uniós és költségvetési forrásokból a mostani, és a következő tanévben mintegy 800 felújítás, illetve új építés valósul meg országszerte. A beruházásokra szánt teljes költségvetés ebben a két évben mintegy 276 milliárd forintot ölel fel. Persze, amikor nagy számokat lát az olvasó, joggal elgondolkodik, hogy vajon hol történik a beruházás? – emelte ki Dr. Maruzsa Zoltán. – Ezért fontos, hogy lássuk a saját környezetünkben ennek az összegnek a gyakorlati hasznát, és most a fertődieknek nagy élmény lehet, hogy nem csak számokat hallanak, hanem láthatják, hogy valami megújul az ő településükön is – részletezte. 

Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár
Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár

A rendezvényen beszédet mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. - Magyarországon, ha a jövőről van szó, akkor megesik velünk, hogy az aggodalom hangján szoktunk beszélni – kezdte így beszédét. – Sokszor feltesszük magunkban a kérdést: lesz-e elég gyermek a jövőben? És jellemzően a kisebb településeken, vajon milyen hosszú távra érdemes tervezni a jövőt? Egy dolgot biztosan lehet tudni: ha vannak olyan emberek, akik hisznek a jövőben, akkor lesz is jövő, és ha egy település úgy dönt, hogy iskolát épít, vagy újít fel, ott biztosan olyan emberek laknak, akik tudják, hogy lesz holnap - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, majd hozzáfűzte: Fertődön és környékén ilyen emberek laknak, akik a holnapot két kezük munkájával alapozzák meg, és építik tovább. Ez az iskola is nemes példája ennek – emelte ki Barcza Attila. 

A rendezvényen részt vett Firtl Mátyás, Sopron és térsége előző országgyűlési képviselője is.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője

A rendezvényen részt vett Firtl Mátyás, Sopron és térsége előző országgyűlési képviselője is.

Legnépszerűbb cikkek