| 2017. március. 20. | 2 perc olvasás

Pénteken a GYIK Rendezvényházban: V. Soproni Ifjúsági Pódium

A GYIK Rendezvényház 2013-ban rendezte meg először a Soproni Ifjúsági Pódiumot, kedveltebb nevén a SÍP-ot.

Idén már 5 alkalommal találkozhatnak a soproni és Sopron környéki középiskolások, és mérhetik össze tudásukat a művészetek 9 ágában. Az összművészeti fesztivál elsődleges célja az ifjú tehetségek felfedezése, bemutatkozása és a tehetséggondozás.

A fesztivál kiváló lehetőséget ad arra, hogy a város lakossága megismerje azokat a tanulókat, akik rendszeresen végeznek művészi tevékenységet, és más összművészeti rendezvényeken is (pl. Helikon Napok) fellépnek.  Kezdetben csak azokat a kategóriákat hirdették meg, melyek Sopronban is nagy hagyománnyal rendelkeznek, így: a versmondást, versírást, népzenét, komolyzenét, színjátszást, képzőművészetet és a fotózást.  A tavalyi év sikere után tovább bővítették a kategóriákat, így lehetett jelentkezni idén még a modern tánc és könnyűzene műfajokban is. Ebben az évben 100 fő feletti a jelentkezők száma – külön kérés volt, hogy az iskolák legjobbjai kerüljenek a nemes versengésbe. A legtöbben a fotó és a versírás kategóriákba jelentkeztek. Összesen 8 középiskola tanulói vesznek részt a fesztiválon! A verseny végén kiosztanak egy vándorserleget, melyet a legtöbb - kategóriánkénti - pontot elért iskola vihet haza, így pl. a Berzsenyi Líceum, a Handler Szakiskola és a Széchenyi Gimnázium is részesült már ilyen díjazásban. A Pódium érdekessége, hogy a versenyek sorát mindig a tanulók nyakába akasztott sípszó indítja el, ill. zárja le.  A fesztivál befejezése után figyelemmel kísérik a tehetséges tanulók munkáját, szakmai segítséget nyújtanak, és fellépési /megjelenési/ lehetőséget is biztosítanak a GYIK Rendezvényházban.

Az idei versengés új eleme, hogy közönségdíjat is kiadnak a szervezők, illetve a diákírók és diákköltők legjobb munkáit külön kötetben is megjelentetik. A verseny másik érdekessége, hogy fiatal alkotók fognak zsűrizni fiatal versenyzőket. Olyan alkotók, akik a maguk művészeti területén már bizonyítottak. Kiállítás lesz a fotó- és képzőművészeti alkotásokból, és izgulhatnak a diákok a színpadi produkciók alatt is. Nemcsak a szülőknek, osztálytársaknak, tanároknak, hanem a városi közönségnek is sok-sok érdekességet, színes egyéniségek feltűnését, műsorszámok kavalkádját tartogatja a mostani SÍP, így érdemes mindenkinek ellátogatni a GYIK Rendezvényházba 2017. március 24-én, pénteken 15 órakor.

Ezek a fiatalok nagy magabiztosságot szereznek a versenyek során, ha nem is válnak igazi művészekké: a kultúra iránti szeretetet egy életre megőrzik.

Legnépszerűbb cikkek