| 1 perc olvasás

Pénteken kezdetét veszi az érettségi

Hamarosan kezdődnek az érettségik. A vizsgák – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek május 3-án, majd a magyar nyelv és irodalommal, a matematikával és a történelemmel folytatódnak május 6-tól. A szakemberek szerint ezt a pár napot már senkinek sem szabad csak tanulással töltenie, mert figyelni kell a stresszkezelésére is.

A diákok zömének ez az első nagyobb vizsgája, amit sokan komoly stresszként élnek meg. A szakemberek szerint ezért fontos a támogatás, ugyanakkor azt is javasolják, hogy az utolsó percekben már lehetőség szerint senki ne tanuljon.

Egy darabig az, amikor nő az izgalom, akkor az fokozza a teljesítményképességet, ez a sportban is így van, viszont ha az izgalom tovább fokozódik, akkor a teljesítmény utána elkezd csökkenni, ugyanis a stresszhormonok egyszerűen blokkolják a gondolkodást, a döntéseket, nehezebben jönnek elő az információk, amik pedig be vannak tárolva

 írják a weboldalon.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. A vizsgákat május 3. és július 3. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3150 érettségi vizsgabizottság működik közre.

A szintemelő vizsgák száma 12 391, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2212.

Akárcsak minden évben, úgy idén is a nemzetiségi vizsgákkal kezdődnek pénteken az írásbeli érettségik, hétfőn a magyar nyelv és irodalom következik, majd a matematika, a történelem és a nyelvi vizsgák. Ezt követi a többi választott tárgy, egészen május 27-ig. A szóbeli vizsgák június 5-től kezdődnek majd.

Legnépszerűbb cikkek