| 2021. április. 30. | 1 perc olvasás

Pénzért engedtek át menekülteket a burgenlandi határon

Nyomozást rendeltek el Ausztriában azoknak a katonáknak az esetében, akik állítólag több embert engedtek át a határon pénzért, érvényes dokumentumok nélkül. A három gyanúsítottat, de mindazokat a katonákat is, akik kapcsolatban álltak velük, kihallgatják.

A fegyveres erők szerint a Miklóshalma/Nickelsdorf és Köpcsény/Kittsee (mindkét Fertő tó/Neusiedl am See kerület) határátkelőhelyekről van szó. A polgárőrök a segítségnyújtási misszió részeként vesznek részt a határforgalom ellenőrzésében. Ez azt jelenti, hogy a hadsereg támogatja a rendőrséget és az egészségügyi hatóságokat – egyrészt az illegális migráció megakadályozásában, másrészt a Covid-19 előírások betartásában – mondta Michael Bauer, a védelmi minisztérium szóvivője.

A milicisták állítólag elmulasztották az irányítást

A katonák feladata, hogy ellenőrizzék az Ausztriába belépő összes személyt: rendelkeznek-e érvényes Covid-19 papírokkal, munkavállalói igazolással és tesztigazolásokkal – tette hozzá a szóvivő. A három gyanúsított katona állítólag ezt nem tette meg, ráadásul pénzt fogadott el a bevándorlóktól. Mindannyian Burgenlandban dolgoznak, de nem itt élnek.

80 katonát hallgatnak meg

Az állami bűnügyi nyomozó hivatal és a kismartoni/eisenstadti ügyészség nyomozást folytat. A fegyveres erők és a katonai rendőrség mintegy 80 katonát hallgatott ki, akik az akció során kapcsolatba kerültek a három gyanúsítottal. A jelenlegi helyzet alapján nincs bizonyíték más katonák bűncselekményeire – mondta Bauer.

Azt csütörtökön nem erősítették meg, hogy az átegendettek között voltak-e annak a koszovói busznak az utasai, akiket szintén nem ellenőriztek. Mindenesetre ezek a fogvatartottak felelősek lehetnek számos koronavírusfertőzésért Felső-Ausztriában – áll az orf.burgenland német nyelvű cikkében.

Borítókép forrása: ORF

Legnépszerűbb cikkek