| 2021. december. 27. | 1 perc olvasás

Petárdázni egész évben tilos!

Nincsen szilveszter tűzijáték, durrogtatás nélkül, ugyanakkor fontos azt tudnunk, hogy konkrétan mikor és milyen pirotechnikai eszközökkel búcsúztathatjuk el az óévet.

Ezeket az eszközöket a jogszabály különböző kategóriákba sorolja, amit fel kell tűntetni a termék csomagolásán. Az 1-es és a 2-es kategóriába tartozókat – a vásárlásra vonatkozó korhatári korlátozás betartásával - egész évben meg lehet venni, de a december 28. 18:00 óra és a január 01. 06:00 óra közötti időszakot kivéve csak magánterületen lehet felhasználni – mondta el Vizerné Nátz Edina c.r. őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője. 

Vizerné Nátz Edina c.r. őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője
Vizerné Nátz Edina c.r. őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője

Fontos, hogy ezeket a termékeket is nagyon körültekintően működtessük, mindig az előírásnak megfelelően. Amennyiben a termék meghibásodik, szavatossága lejár, az árusítónak azt térítésmentesen vissza kell vennie. A 3-as kategóriába tartozó termékek azok, amiket csak december 28. és december 31. között tudnak a nagykorúak az úgynevezett konténerekből megvásárolni. Ezeket december 31. 18:00 órától január 01. 06:00 óráig használhatjuk fel, ami megmaradt, azt utána vissza kell vinnünk az árusítási helyre, amit január 05-ig tudunk térítésmentesen megtenni. Ne feledjük, hogy petárdázni Magyarországon egész évben tilos! Sajnos szinte minden évben van, aki ezt a szabályt megszegi. A szabályszegőknek tudniuk kell, hogy akár 150.000,- forint pénzbírsággal is büntethetők – folytatta az őrnagy.

Az előírások betartása mellett a legfontosabb, hogy ezeket az eszközöket úgy működtessük, hogy saját magunk, mások és környezetünk épségét megóvjuk! – tanácsolta végezetül.

A legálisan megvásárolható pirotechnikai eszközök felhasználásának szabályairól a rendőrség honlapján tájékozódhat bővebben.

Boldog új évet és balesetmentes szórakozást kíván a Soproni Rendőrkapitányság!

Legnépszerűbb cikkek