| 2022. március. 13. | 2 perc olvasás

Petőfi Klub indul Sopronban is az emlékév alkalmából

Március 27-én, vasárnap este ingyenes, Vastag Csaba nagyzenekaros élő koncerttel várják az érdeklődőket a Liszt-központban. Az esemény része a Petőfi Klubok Kárpát-medencei programjának. A bicentenáriumhoz kapcsolódva az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel, amely programban Sopronnak is meghatározó szerepe lesz.

fotó: Griechisch Tamás 

A HuszárVasárnap keretében jelentették be a soproni Petőfi-klub megalakulását és programjai egy-egy elemét. A sajtótájékoztatón részt vett  dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, a Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Sopron elsők közt csatlakozott a Petőfi-klub programsorozatához, így szinte hetente lesznek programok, amelyek a költőóriás emlékét idézik meg. Barcza Attila hozzátette, hogy a hamarosan megnyíló múzeumnegyed is méltó helyszíne lesz az emlékév programjainak. 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
fotó: Griechisch Tamás 

A Petőfi-klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére.

A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amelyek közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

fotó: Griechisch Tamás 

A Petőfi-klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.

A programsorozat megvalósításában együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.

fotó: Griechisch Tamás 

A Nemzeti Művelődési Intézet nagy tapasztalattal rendelkezik a mostanihoz hasonló hálózatépítő programok menedzselésében.  A szervezet kiemelt stratégiai célja, hogy támogassa az anyaországi és külhoni magyar közösségek értékfeltáró tevékenységét, segítséget nyújtson a tárgyi és szellemi értékek, hagyományok megismeréséhez, megőrzéséhez és a magyar identitásuk mindennapi megéléséhez. E célok vezérelték többek között a 2020-ban lefolytatott Kárpát-medencei Petőfi-kutatást, a települési értékfeltárást támogató fejlesztéseket, az olvasóköröket népszerűsítő Falusi Krónika rendezvénysorozatot, továbbá most, az emlékév keretében elindított Petőfi-klubokból létrejövő hálózat elindítását is. A program sikeréhez a Nemzeti Művelődési Intézet a Petőfi-klubok erőforrásainak stratégiai tervezésével, logisztikai és hálózatépítő tapasztalataival, valamint központi programkoordinációval járul hozzá.

Legnépszerűbb cikkek