| 2021. szeptember. 17. | 2 perc olvasás

Piknik és ruhabörze a hulladékmentesség jegyében

A Zöld Kezek Egyesület tagjai hétvégén családi piknikkel és ruhabörzével szeretnék felhívni a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra és a hulladékszegény életmód fontosságára.

Ha az idő is megengedi, szeptember 24-én, pénteken 15.30 órakor kezdődik a családi piknik az Erzsébet-kertben, a zenepavilonnál. Tóth Mónika élemtmód-tanácsadónak, a Fittimo konyha megálmodójának és vezetőjének az előadásából megtudhatjuk, hogy nemcsak egy háztartás, hanem egy vendéglátó egység is üzemeltethető a környezettudatosság szempontjainak figyelembevételével. Az érdeklődők számára a meghívott vendég, továbbá az egyesület állandó partnere, a Dekagramm csomagolásmentes bolt is készül egy kis egészséges kóstolóval.

– Nem titkolt szándékunk az egyesületünk népszerűsítése is – részletezi Almási-Thomka Orsolya, a Zöld Kezek egyik alapítója. – Május végén hivatalosan is bejegyezték a civil szervezetet, és pártoló tagként mindenkit szívesen látunk magunk között, aki egy kicsit is szívén viseli Sopron „zöldítését”.

A pártoló tagság nem jár semmiféle kötelezettséggel, a tagdíj havi 500 (évi 6000) forint, melyért cserébe kedvezményesen részt lehet venni az egyesület workshopjain, továbbá a már működő zöldség házhoz szállítást is ingyenesen lehet igénybe venni. A környezettudatos hölgyek ugyanis felvették a kapcsolatot egy környékbeli gazdával, aki garantáltan vegyszermentesen termeszt zöldségeket és gyümölcsöket. Az egyesület Facebook-oldalán meghirdetik, hogy mi terem éppen, és az önkéntesek házhoz is szállítják.

A szombati ruhabörze nem lesz ismeretlek azoknak, akik hallottak már az AddTovább ruhacsere programról. Az előre meghirdetett helyszínre a megadott időpontban bárki beviheti megunt, de kifogástalan állapotban lévő, frissen mosott és gyűrődésmentes ruháit, majd választhat is helyettük neki tetszőt, illetve – ha nem talál olyat, amit szívesen viselne – kupont kap a leadott holmikért, melyeket később bármikor beválthat. A program lényege a csere, a körforgás beindítása: a kihasználatlan darabok ne otthon heverjenek a gardrób mélyén, hanem találjanak rájuk azok, akiknek akár a kedvencei is lehetnek. A sok pozitív visszajelzés a kezdeményezés sikeréről tanúskodik: a lányok folyamatosan kapják az újabb és újabb fotókat, melyeken boldogan pózolnak az új tulajdonosok a Dekagrammban szerzett szettjükben.


Fotó: Fodor Regina

– Sokan már nagyon komfortosan mozognak a ruhacsere programban: jönnek öt ruhával, találnak helyettük egy-kettőt, a többiért kupont visznek, amelyeket szépen, lassan felhasználnak, amikor éppen arra járnak – folytatja Orsi. – A börzén az összes megmaradt holmit kitesszük. Bárki nyugodtan hozhat helyettük, de ezúttal ruhákat nem tudunk bevenni azoktól, akik nem találnak megfelelőt. A kuponokat viszont be lehet váltani.

A börzén délelőtt az Azúr szín- és stílustanácsadás tulajdonosa, Niki segít eldönteni a bizonytalankodóknak, hogy egy-egy darab jó választás lesz-e. A próbalehetőséget paravánokkal biztosítják a szervezők.

Borítókép forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek