| 2019. augusztus. 19. | 2 perc olvasás

PIKNIK 30 - Megemlékezés Sopronpusztán

A 30 évvel ezelőtt lezajlott Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán. Az egykori eseményeket idézték fel a szónokok, azt hangsúlyozva, hogy a szabadság felé vezető úton az első komoly lépés volt a három évtizeddel ezelőtti határáttörés.

Sopron Polgármester kiemelte, hogy ezen a helyen törték át a határt az NDK-ban élő hazánkban tartózkodó menekültek, hogy a több évtizedes elnyomást maguk mögött hagyva egy szabad világban éljenek. Dr. Fodor Tamás hozzátette, köszönet illeti a debreceni és a soproni szervezőket, a határon szolgáló határőröket és paracsnokukat. Nagy szerepe volt Ausztriának is, hiszen ahogy 1956-ban úgy 89-ben is segítettek a menekülteknek.


fotó: Griechisch Tamás

Több száz keletnémet állampolgár léphetett át a szabad világba 1989. augusztus 19-én. E sorsfordító eseményről minden évben megemlékeznek az egykori szervezők. Dr. Magas László a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt harminc évben a világ vezető politikusai értékelték a Páneurópai Pikniken történteket és azok utóhatását. Az elmúlt napokban konferencián magyar és német vezető politikusok és professzorok méltatták a Páneurópai Piknik jelentőségét. Augusztus 19-én Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Sopronban a harminc évvel ezelőtti események jelentőségéről beszélt, zárta szavait az elnök.


fotó: Griechisch Tamás

A pikniknek emléket állító kopjafánál helyezte el az emlékezés virágait többek közt, dr. Fodor Tamás polgármester, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, valamint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője is.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés a Fertőrákosi Barlangszínházban folytatódott. Az eseményen beszédet mondott Katarina Langraf, német parlamenti képviselő, aki örömének adott hangot, hogy lipcsei és soproni zenészek együtt koncertezhetnek az ünnepen. Dr. Farkas Ciprián városzi tanácsnok kiemelte, hogy a Páneurópai Piknik és a határáttörés a komoly szerepet játszott Európa, hazánk és városunk életében is Sopron közel száz éve a hűség városa, és harminc éve a szabadság városa is. Az esemény emlékkoncerttel zárult.


fotó: Griechisch Tamás

A Páneurópai Piknik emlékparkban egész napos program várta az érdeklődőket. Az ünnep idején már használhatták a vendégek az új fogadóépületet. A sátorban és környékén mindenki megtalálhatta a számára legérdekesebb programot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek