| 2018. december. 5. | 1 perc olvasás

Pillanat - ősbemutató a selmeci évfordulón

Tamás Miklós Pillanat című dramolettjének magyarországi ősbemutatóját tartották szerdán este a Liszt központban. Az előadás a selmecbányai M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola 1918-as Magyarországra menekülésének centenáriumi ünnepségére készült a Soproni Egyetem felkérésére.

Pápai László rendező szerint a darab nem csak tisztelgés a tanintézményt átmentő elődök előtt, hanem alkalmat ad a hazaszereteten, a haza fogalmán való tűnődésre, s szembesülhetünk életünk döntéshelyzeteivel, azoknak következményeivel. A mű cselekménye a Selmecbányára már bevonuló cseh katonaság miatti gyors áttelepülési döntés meghozásáról szól, az utolsó délután elképzelt története. A szülőföld elhagyása miatt az érintettek erkölcsi, érzelmi, lelki feszítettségének is a tanúi lehetünk.

A darab érdekessége, hogy a szerző, Tamási Miklós 1956-ban részese volt a soproni főiskola Kanadába történő exodusának. Ezt a színművét 2016-ban az Összetartozás Napja alkalmából a Calgary-i Petőfi Színház társulata mutatta be. A magyarországi ősbemutatóban a soproni társulatból Major Zsolt, Farkas Tamás, Savanyu Gergely, Marosszéki Tamás, Demeter Helga és Simon Andrea szerepelt.

Az előadást vastapssal köszönték meg a nézők, akik között jelen volt a város részéről Dr. Fodor Tamás polgármester is. A művet kiadták. A könyvbemutatót Dr. ifj. Sarkady Sándor, tudományos kutató, történész vezette, aki a kiadványhoz kísérő tanulmányokat írt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek