| 2022. október. 21. | 2 perc olvasás

Pink séta - a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet

A szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a pink sétán péntek délután, amelyet az Együtt Könnyebb Klub soproni tagjai szerveztek. A mellrák jó eséllyel gyógyítható a szakemberek szerint, ha a betegséget időben észreveszik. 2001 óta az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő, 45-65 év közötti hölgyek személyre szóló meghívólevelet kapnak egy ingyenes szűrővizsgálatra.

A séta előtt Péli Nikoletta önkormányzati képviselő, Pásztor Enikő szervező, és dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont röntgen- és izotópdiagnosztika vezetője köszöntötte a résztvevőket.

fotó: Riba Szabolcs

Pászor Enikő elmondta, saját maga is érintetté vált a betegségben. Hangsúlyozta: esetében létfontosságú volt az időben elvégzett mellrákszűrés.

„Szinte a kezeléseimmel egyidejűleg elkezdtem előadásokat tartani a betegséggel kapcsolatban, ezzel is felhívva a figyelmet a szűrés fontosságára. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, így úgy gondoltuk, jó ötlet lenne egy sétával is jelezni az ügy fontosságát. Sokan csatlakoznak hozzánk, és az önkormányzat is támogatja a nemes ügyet, minden évben érkezik hozzánk városvezető”

– tette hozzá az egyetemi adjunktus.

fotó: Riba Szabolcs


Péli Nikoletta önkormányzati képviselő gratulált a szervezőknek az esemény megszervezéséhez és hozzátette; fontos a figyelemfelhívás.

„A nők körében a mellrák az egyik legnagyobb betegség. Lehetőség van ingyenes szűrővizsgálatra, ezért arra buzdítom a hölgyeket, éljenek a lehetőséggel. Köszönet a szervezőknek, az Együtt Könnyebb Daganatos Betegek Soproni Klubjának, hiszen a részvételükkel is sokat segítenek”

– mondta el az önkormányzati képviselő.

Dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont röntgen- és izotópdiagnosztika vezetője is minden évben részt vesz a sétán. A szakember elárulta; az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható.

„Az önvizsgálat mellett a mammográfiás szűrés nagyban segít a baj észrevételében. A még nem tapintható csomókat mutatja ki a mammográfia, így a terápia időben elkezdhető. Az országos megjelenés a vizsgálatokon nagyon kevés, mindössze 30 százalékos, így arra biztatom az érintett korosztályban levő hölgyeket, vegyenek részt a szűréseken”

– hangsúlyozta dr. Hoffer Krisztina

fotó: Riba Szabolcs

A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát, otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A népegészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

fotó: Riba Szabolcs

 

Legnépszerűbb cikkek