| 2016. január. 7. | 1 perc olvasás

Piramis épül Sopronban

A gízai piramisok mintájára tervezett építményt kartondobozokból készítik el a Liszt-központban.

A február 6-ai Fáraók farsangjára épül fel az óriási látványosság: a 36 négyzetméter alapterületű, több, mint 4 méter magas piramis átjárható lesz, felépítéséhez körülbelül 600-700 db dobozra lesz szükség.

A tervezésen, vagyis az építmény statikáján és makettjén három szakember, Wolfgang Lorek, Johann Szax és a soproni kötődésű Palotai András dolgozott, mindhárman a Dunapack Hullámtermékgyár bécsi gyárának mérnökei.

Örült a társaság ennek a felkérésnek, hiszen ez egy kreatív feladat, ami kicsit kizökkentett minket a monoton, mindennapos munkából. A tervezéskor a gízai piramisok geometriájából indultunk ki, ami rendkívül harmonikus és precíz. Szinte hihetetlen, hogy akkoriban már így meg tudták tervezni az épületek szerkezetét. - mondta el az egyik tervező, Palotai András.

A dobozok összeragasztásától az építésig körülbelül 3 nap alatt épül fel a piramis, 10 ember dolgozik majd azon, hogy elkészüljön a Fáraók farsangjára.

A rendezvényen nem csak a piramist vehetik szemügyre a látogatók, hanem az ókori Egyiptom világát megidéző játszóházban és jelmezbemutatón is részt vehetnek, valamint Savanyu Gergely színművész rendhagyó kalauzolásával felfedezhetik az Istenek, emberek, halottak című kiállítást. Az elsősorban gyerekeknek, családoknak szóló programok 15 órától kezdődnek. A misztikára vágyó felnőtteket 20 órától, a Múmiák éjszakájára várják a szervezők, ahol Kleopátra társaságában ismerhetik meg a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből érkezett alkotásokat a Munkácsy-teremben.

Bővebb információ a www.prokultura.hu oldalon és az esemény Facebook oldalán.

Legnépszerűbb cikkek