| 2021. október. 14. | 2 perc olvasás

Plazma Pont - Nyújtsd a kezed és ments életeket!

Nyújtsd a kezed és ments életeket! – ezzel a mottóval várja a plazmaadókat a július közepén megnyílt soproni Plazma Pont. A város egyik legújabb intézményében azokat a segítőszándékú magyar állampolgárokat várják, akik vérplazmaadással szeretnének segíteni hazai rászoruló betegeken. A vérplazma mesterséges úton nem állítható elő, viszont alapanyaga olyan életmentő gyógyszereknek, melyeket elsősorban a klinikai immunológia, a hematológia és az intenzív betegellátás területén alkalmaznak. Ezek a termékek súlyos és gyakran krónikus betegségben szenvedő páciensek célzott kezelését biztosítják, lehetővé téve, hogy minél teljesebb életet éljenek, ezért van szükség plazmaadásra.

A Plazmaszolgálat Kft. Magyarországon 2009 óta működtet plazmaferezis állomásokat, a Plazma Pontokat. Az európai uniós irányelveket követve az önellátás a cél a plazmából készült gyógyszerek előállítása területén, vagyis arra törekednek, hogy a magyar betegek magyar plazmaadók által adott plazmából készült gyógyszereket kaphassanak. A cég anyavállalata a németországi székhelyű Biotest AG, amely plazmaferezis útján gyűjti be a plazmát európai központjaiban. A plazmadonáció és -feldolgozás nagyon szigorú biztonsági előírások és szabályozások szerint történik, melyeket a hatóságok rendszeresen ellenőriznek. A gyógyszerek Dreieichben, rendkívül szigorúan ellenőrzött körülmények között, több hónap alatt készülnek el.


A soproni Plazma Pont is kiválóan illeszkedik azokhoz a sztenderdekhez, amelyeknek a többi Európában működő Plazma Pontnak is meg kell felelnie – mondta el Steixner Péter, a soproni Plazma Pont vezetője. „Nagyon szigorú szabályozásoknak és egészségügyi kritériumoknak kell megfelelnünk, hogy plazmaadókat fogadhassunk.”

A soproni intézményben 25 fős, magasan képzett, tapasztalt csapat várja a látogatókat.

„Orvosok, egészségügyi és recepciós asszisztensek, valamint egyéb kisegítő személyzet alkotja a bázisunkat, ahol modern, kellemes és nyugodt közeg fogadja a plazmaadókat. Olyan közösség vagyunk, akikhez jó és érdemes tartozni, és ami a jó cél érdekében folyamatosan gyarapszik Sopronban.” - tette hozzá Steixner Péter.

A plazmaadás folyamata rendkívül összetett, melyet átfogó orvosi vizsgálatok előznek meg.

Dr. Pukler András, a soproni Plazma Pont főorvosa hangsúlyozta, abban is van különbség, hogy valaki először vagy rendszeresen vesz részt plazmaadáson. „Először egy részletes vizsgálaton esik át a hozzánk érkező leendő plazmaadó. Kórelőzmény-kikérdezés és belgyógyászati vizsgálat után a vitális paramétereket is felmérjük a jelöltnél. Ha ezek az értékek megfelelőek, vénakontroll következik, majd laborvizsgálat. A labormintát elküldjük Németországba, és ha megfelelőek a vizsgálati eredmények, 8 nap múlva már lehetőség is van az első plazmaadásra.”

A véradáshoz nagyon hasonló a plazmaadás, azonban van néhány különbség. „A plazmaadás abban különbözik a véradástól, hogy az előbbi során a vért egy zárt rendszeren keresztül választják szét. A vérplazmát elkülönítik az olyan alakos elemektől, mint a vörösvértestek és a fehérvérsejtek, melyek a folyamat keretein belül visszakerülnek a plazmaadó szervezetébe. A vérplazma a vér nagyjából felét kitevő, szalmasárga színű, folyékony alkotórész, mely 90 százalékban vizet, 10 százalékban pedig többek között gyógyszerkészítés szempontjából fontos fehérjéket tartalmaz. Egy vérzékeny beteg egy heti gyógyszeradagjának az előállításához átlagosan 25 plazmaadóra van szükség, ezért is nagyon fontos a segítségnyújtásnak ezen formája.

A 18 és 60 év közöttieket várják plazmaadásra, az egészségügyi szabályok szerint erre 365 nap alatt 45 alkalommal van lehetőség. Azt is fontos tudni, hogy csak az lehet plazmaadó, aki évente egyszer teljes véradáson is részt vesz – árulta el dr. Pukler András.

A plazmaadás a szakemberek szerint is kiemelten fontos a mai orvoslásban. Az erre fordított időért cserébe juttatás is jár, mely alkalmanként minimum 9000 Ft.

További információ és jelentkezés a www.sopron.plazmaadas.hu weboldalon, a 0680/111-117-es telefonszámon vagy az Alpha Parkban, a Határdomb út 1-2. szám alatt.

Legnépszerűbb cikkek