| 2021. augusztus. 31. | 3 perc olvasás

Poncichter Piknik - a Soproni borvidék népszerűsítése a Balek-héten

Az egyetem újoncai, azaz a „balekok” a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban ismerkedtek meg a helyi borokkal. A Poncichter Piknik célja a Soproni borvidék népszerűsítése; Sopron és a Fertő-táj, az itt élők, a borászok vendégszeretetének kifejezése a városba újonnan érkező egyetemista diákság számára. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület szervezésében, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a városvezetés és az egyetem közösen, hagyományteremtő szándékkal tartotta meg a rendezvényt a Balek-héten.

Jelenleg is zajlik városunkban a Balek-hét elnevezésű rendezvény, amely azt szolgálja, hogy az egyetemre érkező új hallgatók megismerkedhessenek a várossal, az itt élő hagyományokkal, miközben közösségépítő játékokkal teszik színesebbé számukra az egyetemi kezdetet. Az idei program új helyszínnel bővült: a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban rendezték meg idén először a Pocichter Pikniket.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki beszédében kiemelte:
„A Soproni borvidéknek megújulásra van szüksége, amit már régóta tudunk, de most már láthatóak a jelei is. Elindult egy, a változás irányába mutató fejlődés, amit a városvezetés is nagy örömmel fogad. Támogatjuk az összes soproni borban érdekelt szereplőt abban, hogy a Soproni borvidék ügyét közösen sikerre tudják vinni. Nálunk, Sopronban a bor nemcsak egy ital, hanem a kultúránk szerves része, turisztikai vonzerő, gazdasági tényező. Sok esetben apáról fiúra száll a borászat, tehát az identitásunk részét is képezi. Amit mi itt, Sopronban kitöltünk a pohárba, az jó ital, de ahhoz, hogy ezt az ország más borvidékein is elismerjék, még rengeteg munkát kell belefektetünk. Nem a helyi borászok versengenek egymással, hanem a Soproni borvidék együttesen igyekszik elismerést szerezni a hazai piacon.”

Dr. Farkas Ciprián
Dr. Farkas Ciprián
Fotó: Magasi Dávid

A városvezetés, a helyi borászok és az egyetem is úgy gondolja, hogy ha az ország minden tájáról Sopronba érkező hallgatókkal megismertetik a helyi borkultúrát, akkor jó esély van rá, hogy első kézből viszik jó hírét a soproni boroknak.

Dr. Fábián Attila rektor hangsúlyozta:
"A Sopron környéki tájaknak egyik meghatározó eleme a szőlő és az abból készült bor. Ez mindig is nagyon fontos volt város életében. Azoknak az egyetemistáknak is, akik csak néhány évet töltenek itt,  érdemes megismerkedniük a helyi borászatokkal. Jó, ha barátságba kerülnek a helyi borkultúrával, ami együtt jár a kulturált borfogyasztással. Úgy gondolom, hogy az egyetemnek, ami turisztikai képzéssel is foglalkozik, kötelessége megismertetnie a hallgatóival ezeket a lehetőségeket.”

Dr. Fábián Attila
Dr. Fábián Attila
Fotó: Magasi Dávid

A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy népszerűsítse a szőlőből készült nedűt. 

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta:
„Hagyományteremtő szándékkal hoztunk létre a Poncichter Pikniket. Úgy gondoltuk, remek alkalom arra, hogy a Sopron város életében oly meghatározó egyetemi ifjúságot megfelelőképpen köszöntsük. A most érkezett első éves hallgatók, a balekok, jó, ha barátságban vannak az itteni borokkal, a kulturált borfogyasztással. Így talán jó hírét viszik a soproni boroknak a világ minden tájára. A Soproni borvidék fejlődési pályán van. Célunk, hogy a borvidéket mint turisztikai desztinációt közismertebbé tegyük, és - kihasználva Sopron és környéke turisztikai fejlesztéseit - felhívjuk a figyelmet a borturizmusra is.” 

Molnár Ákos
Molnár Ákos
Fotó: Magasi Dávid


A soproniak méltán híresek vendégszeretetükről, így ezzel a rendezvénnyel is szerették volna örömünket kifejezni amiatt, hogy a diákok tanulmányaik helyszínéül Sopront választották.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek