| 2019. március. 5. | 1 perc olvasás

Póráz nélkül – veszélyes és büntetendő

Egy egyszerű séta a természetben is számos veszélyforrást tartogat a kutyák számára, ha a gazdák nem figyelnek oda eléggé kedvencükre. A póráz használatának fontosságára több törvényi szabályozás is felhívja a figyelmet.

- A gazdák a kellemetlenségek és a veszélyek túlnyomó többségét a póráz használatával el tudják kerülni – emelte ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. - A természetben ez különösen fontos, hiszen ha elengedjük a kedvencünket, a tetemek és a gyorsan levadászott apróbb állatok megdézsmálásával összeszedhet olyan betegségeket is, amelyek akár az emberre is veszélyesek lehetnek. Illetve, a csatangoló kutya a Soproni-hegységben gyakran találkozhat vaddisznóval is. Ilyenkor mindig a kutyák húzzák a rövidebbet, hiszen a vaddisznó súlyos sérüléseket tud okozni az ebeknek – emelte ki.

Bánáti László: a póráz elengedhetetlen a kutyasétáltatásnál
Bánáti László: a póráz elengedhetetlen a kutyasétáltatásnál

Hogy növeljék a gazdák felelősségtudatát a kutyasétáltatással kapcsolatban több törvényi szabályozás is létezik. - A legfontosabb, hogy a törvény kimondja: aki a kutyáját védett természeti- vagy vadászterületen póráz nélkül sétáltatja vagy szabadjára engedi, az szabálysértést követ el. Ez akár helyszíni bírságot is vonhat maga után – hangsúlyozta Bánáti László. - Az erdőtörvény pedig úgy rendelkezik, hogy a kiránduló, beleértve a kutyasétáltatókat is, nem okozhat kárt a természetes terület életközösségében, annak növény és állatvilágában sem. Illetve, ami nagyon fontos, hogy nem zavarhatja a többi kiránduló nyugalmát, hiszen nekünk kutyás embereknek arra is kell gondolnunk, vannak, akik félnek a négylábúaktól – világított rá.

A vadászati törvénynek is van ide vonatkozó rendelkezése. Ennek érdekében a vadászterületen a vad védelme érdekében a vadász jogosult elfogni, illetve elejteni az állatokat űző kutyát, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha fertőzés, vagy betegség továbbterjedése máshogyan nem akadályozható meg. Bánáti László kiemelte: a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. hivatásos vadászai közül senki sem emel puskát egyetlen kóbor kutyára sem, ugyanis sokak által látogatott, állatbarát területet kezelnek.

Legnépszerűbb cikkek