| 2021. július. 25. | 2 perc olvasás

Pozitív értéket mutatott az alkoholteszter

Egy halálos, öt személyi sérüléssel és nyolc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megyében. A sérüléssel járó balesetek közül egy Sopronban, a Csengery utcában történt. Az érintett sofőrök közül az egyiknél pozitív értéket mutatott az alkoholteszter – közölte a police.hu oldalon a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A beszámoló szerint 10 óra 45 perckor egy 44 éves soproni férfi az üzemanyagtöltő állomás kivezető útjáról kanyarodott balra a Csengery utcára személygépkocsijával, azonban nem győződött meg arról, hogy az őt elengedő autóbusz kikerülését egy másik jármű már megkezdte. A két autó összeütközött, mindkét sofőr megsérült, ezért őket a mentők kórházba vitték. A rendőrök a járművezetőkkel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami a 44 éves soproni férfi esetében pozitív értéket mutatott, ezért tőle egészségügyi ellátása során további mintavételről gondoskodtak. A baleset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.

A halálos kimenetelű baleset Győrben, a Szent István út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében történt szombat hajnalban. Egy 19 éves mosonmagyaróvári férfi közlekedett Abda felől a belváros irányába, a belső sávban. A kereszteződéshez érve – a járműforgalmat irányító fényjelző készülék villogó sárga jelzésénél haladva – későn észlelte a menetiránya szerinti jobb oldalról – a kijelölt gyalogos átkelőhely kerékpáros átvezetésén – a főúton áthajtó kerékpárost, és elütötte. Az ütközést követően a jármű az út menti zöldterületre sodródott, ahol kereszttengelye körül megpördülve egy oszlopnak, illetve egy fának csapódott. A járművezető és két utasa megsérült, őket a mentők kórházba vitték, a kerékpáros a baleset következtében súlyos sérüléseibe a helyszínen belehalt. A rendőrök az autót vezető 19 éves mosonmagyaróvári lakossal szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért tőle további mintavételről gondoskodtak. A kórházi ellátása során végrehajtott vizeletminta-gyorsteszt pedig metamfetaminra is pozítív értéket mutatott.

A megyei rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

-aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.

-A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

-Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

Legnépszerűbb cikkek