| 2021. november. 14. | 3 perc olvasás

Profi sport, kutatás és nőiesség

A profi világbajnok boxoló, dr. Faragó Beatrix a közelmúltban doktorált. Arról kérdeztük, hogy egy férfiasnak mondott sportág, a kutatás és az egyetemi tanári pálya hogyan egyeztethető össze a női szereppel.

Betti hároméves korától rengeteg sportágat kipróbált. Végül a soproni Gyevát Gyula Ökölvívó Egyesületben találta meg a számára megfelelő közeget, ugyanis nem annyira az ökölvívás, mint inkább a társaság vonzotta. Miután magyar bajnok lett, választania kellett, hogy marad amatőr vagy profi ökölvívó lesz, a női ökölvívás ugyanis akkor még nem volt olimpiai sportág.

– Az utam nem vezetett egyenesen a siker felé. Elkezdtem menedzselni magam, és Szántó Imre Öcsi bácsival (Kovács Kokó István olimpiai bajnok edzője) készültem fel a további karrieremre – mesélte. – Öcsi bácsi nagyon kíváncsi volt, hogy egy hölgy mire képes az ökölvívásban, így elvállalta a profi bokszban a felkészítésemet, melynek eredményeképpen ökölvívó világbajnok lettem. Ezután abbahagytam a profi sportot, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség nemzetközi igazgatójaként, majd versenyellenőreként dolgoztam a világ minden táján.

Betti közben folyamatosan tanult: a TF mesterképzésén megszerezte a sportmenedzseri diplomát, majd a Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában summa cum laude doktorált. A doktoriját a sportolói kettős karrier témájából írta, gyakori jelenség ugyanis, hogy a sportolók sikeres pályafutásuk után légüres térben találják magukat, ahogy az vele is történt. Vizsgálta azt is, hogy a sport által kialakult kompetenciákat ki tudják-e használni maguk a sportolók és az őket foglalkoztató cégek. Továbbá, hogy mennyire tartják meg regionálisan a tehetséges sportolókat.

– Hogy mit jelent egy férfi számára, ha egy nő férfias sportot űz? – tette fel a kérdést. – Az első reakció általában az, hogy „nekem ilyen nő nem kell”. Én az ökölvívást játéknak tekintem, és egy játék nem függ a nemektől. Annyira fel tudok oldódni benne, hogy valósággal „flow-ban” vagyok. Így van ez a doktori kutatásommal is. Olyan a személyiségem, hogy vagy teljes erőbedobással csinálok valamit, vagy bele sem kezdek. Igaz ez a sportra, a karrieremre és a párkapcsolatra is. Mindegyik területen tudom, hol a helyem. Tudok bújós cica is lenni és tudok hatalmasat ütni a ringben. Egy párkapcsolatban azt várom el, hogy nőként bánjanak velem. Sok férfi a profi világbajnokot, a doktort és a kutatót látja bennem, és ezeket is akarja csak megismerni.

Bettinek az a tapasztalata, hogy a sztereotípiák erősen élnek az emberekben, és gyakran találkozik az irigységgel is.

– Ha látok egy jó mintát, azt gondolom, hogy „de jól csinálja, szeretnék tanulni tőle!” – folytatta. – Valamiben mindenki jó, és hogy miben, azt neki kell megtalálnia saját magában. Gyakran találkozom például azzal a sztereotípiával, hogy a boxolók buták. Lehet, éppen az a feladatom, hogy erre rácáfoljak. Nagyon jó tanítómesterem volt Öcsi bácsi, akivel még ma is sokat beszélünk tudományról, szakmaiságról. Gondolkodunk egy közös cikkben is, melyhez ő biztosítaná a szakmai, én pedig a tudományos hátteret.

A mai világban olyan sportolói kettős karrier támogatási rendszer van, amely azt segíti elő, hogy a sportoló minél több időt tudjon a sporttal foglalkozni. A tanulásban emiatt viszont általában lemarad. Betti szerint akkor lenne igazán sikeres a rendszer, ha a sportolók tanulását is támogatnák, így nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is le lennének terhelve.

– Igényem van arra, hogy tanuljak, hogy minél többet tudjak a világról – tette hozzá. – Felnézek azokra a szakemberekre, akik a saját területük mesterei, akik a legapróbb részletekig elmerülnek benne. Ha tisztában vagyunk a saját értékeinkkel, másokat is értékelni tudunk. Sok nő valóban elférfiasodik egy férfiasnak mondott sportágban, de valószínűleg már korábban is bennük volt az erre való hajlam. A különböző szerepeimet külön tudom választani. Egy intelligens férfi pedig büszke rá, ha okos, szép nő a párja. Sajnos kevesen tudnak igazi férfiként viselkedni, a pártalálás ezért is nehéz.

Legnépszerűbb cikkek