| 2017. szeptember. 15. | 1 perc olvasás

Protestáns Iskolatörténeti Mozaik címmel nyílt vándorkiállítás a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban

Protestáns Iskolatörténeti Mozaik címmel nyílt vándorkiállítás a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A tárlat 15 generáció iskolatörténetét mutatja be, összesen 37 molinón, 7 térképen és különböző interaktív eszközökön. Az installáció a reformáció 500 programsorozat részeként valósult meg.

Tóth Éva mérnök, református hittan tanár, Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, Sopron, mint iskolaváros nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a protestáns oktatásnak mindazt a hozadékát, amely világnézetben, életszemléletben, a teremtésben való aktív részvétel felismerésével a küldetéstudat megerősítésével és felelősségével gyarapíthatta a közösséget.
Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja azt is, melyet a protestáns oktatás bevezetett az iskolákban az anyanyelv, a kultúra, zeneművészet területén is.


fotó: Griechisch Tamás

Tölli Balázs a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának alelnöke, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója a közösség erejét és szerepét hangsúlyozta, külön is kiemelve, hogy az ország számos, társintézménye mellett a Berzsenyi Líceum múltját is bemutató anyaggyűjtemény, relikviák kerültek a tárlókba. Sopron azért is fontos hely a kiállítás szempontjából, hiszen három evangélikus fenntartású iskola, illetve óvoda van a városban. A kiállítás a Kárpát-medence történelmi és református múltjáról ad tájékoztatást, azok megismerését segít.

Molnár Tímea a Református Tehetséggondozó Alapítvány tagja  megköszönte a lehetőséget. Elmondta az elmúlt 500 esztendőt szándékozik bemutatni a kiállítás, és 15 generáció munkásságát öleli fel. A kiállítási anyag a maga fénykorában mutatja be a protestáns oktatás és nevelés intézményeinek érdemeit, a protestáns neveléstörténet legtermékenyebb helyszíneit, korszakait - hangsúlyozta.

A köszöntéseket követően Sziráki György az Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársa tartott tárlatvezetést és rögtönzött történelem órát a fiataloknak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek