| 2017. szeptember. 20. | 1 perc olvasás

Püspöki kerekasztalbeszélgetés a reformációról

A kiállítás megnyitója után Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjével folytatódott a Reformáció 500 éve című eseménysorozat. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban kerekasztalbeszélgetés közben mutattak be részleteket Richly Zsolt Luther Mártonról szóló animációs filmjéből.

A három keresztény történelmi egyház püspökének részvételével tartottak kerekasztalbeszélgetést Sopronban, a Reformáció 500 éve rendezvénysorozat zárásaként. Az eseményen Dr. Fodor Tamás polgármester beszédében kiemelte: a magyar városok közül Sopron városa kiemelkedő szerepet játszott a hazai reformáció terjedésében. A hitújítás idejében a többségében német ajkú lakosság pillanatok alatt hozta a híreket Európa nyugati részéből, és nyomtatott formában is hamar elterjedtek Luther Márton gondolatai.Ezekre a történelmi hagyományokra tekintettel méltán kapta meg Sopron a megtisztelő Reformáció Városa címet. Ezt a rangos elismerést 2016. márciusában az Európai Protestáns Egyházak Közössége adományozta Sopronnak. 


fotó: Griechisch Tamás

A beszélgetésben részt vett Dr. Veres András győri római katolikus megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület elnöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Richly Zsolt rajzfilmrendező valamint Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Dr. Birkás Antal a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztosi hivatal munkatársa volt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek