| 2021. február. 24. | 1 perc olvasás

Rajzversenyt nyert íjászbajnok, akit érdekel a robotika

Magyar Balázs, a Líceum 7. A osztályos diákja imád versenyezni. S milyen jó, hogy vállalja a kihívásokat. Első lett a megyei rajzversenyen, egy év alatt három bajnoki érmet szerzett íjászatban, miközben alig várja, hogy a robotika szakkörösökkel is megmérettethesse magát.

Tavaly a megyei rajzversenyen második helyet szerzett Magyar Balázsnak idén már nem akadt igazi ellenfele, most az ő pályaműveit értékelték a kérfordulós versenyen a legjobbnak. Pedig nem kis munka volt elkészíteni a pályaműveket...

- Az első fordulóban Fekete István könyveihez kellett három illusztrációt készíteni. Megrajzoltam a Tüskevárból ismert Matula bácsi kunyhóját, aztán egy stéget a csónakkal, harmadiknak pedig Vukot. A második forduló még érdekesebb feladatot tartogatott: fenntartható és életképes bolygóplasztikát kellett készíteni Saint - Exupéry szellemében - meséli Magyar Balázs. Bolygóján helyet kaptak fák, volt rajta házikó, hegy, tengerszem, patak, napelemek, három kutya, s helyet kapott ebben a mesebeli kis világban Balázs kedvenc sportja, az íjászat is. 

Mert Magyar Balázs 7. A osztályos licista nemcsak rajzban jó. Az elmúlt egy évben három országos bajnoki címet is szerzett különböző íjász szakágakban, csak a nyáron hét versenyen érdemelt aranyérmet. A terepíjászat a klasszikus, koncentrikus körös céltáblákon megvívott sportíjászat változatos terepre való kivitelét jelenti. Állóképesség kell ezekre a versenyekre, s persze pontosan kell célozni, gyakran nagyon nehéz beállásokból. Balázsnak nagyon megy ez, bajnoki címe van, ahogy a pályaíjászat serdülő bajnoka is ő. Ezek után nem meglepő, hogy Balázs hetedszer kap meghívást a Soproni Sportgálára, sőt esélyes a nyugat-dunántúli régió Az év utánpótlás íjásza címére is. Drukkoljunk neki, de ha idén mégsem ő kapná, jövőre megszerzi. 

Balázs tehát szereti a kihívásokat, minden pénteken ott van a líceumi robotika szakkör foglalkozásain is...

- Nagyon érdekes dolgokat csinálunk Lang Ágota tanárnővel. Robotot építünk, programozunk, a múltkor például az iskola udvarán próbáltuk ki, hogy sikerült-e a robotra jeladó-vevő programot írni. Sikerült! Csak azt sajnálom, hogy a szakkörsökkel most nem tudunk versenyezni - zárta Balázs, aki alig várja az újabb kihívásokat. 

Borítókép; Líceum

Legnépszerűbb cikkek