| 2021. március. 17. | 2 perc olvasás

Rákóczi hadnagyából lett Franciaország marsallja Bercsényi László gróf

Tudtad, hogy a francia könnyűlovas haderő, a francia huszárság megalapítója, gróf Bercsényi László, Franciaország egyetlen magyar származású marsallja, a Rákóczi-szabadságharc főgenerálisának, Bercsényi Miklósnak a fia?

Gróf székesi Bercsényi László Ignác (francia nyelvű formában: Ladislas Ignace de Bercheny, Eperjes, 1689. augusztus 3. – Luzancy, Franciaország, 1778. január 9.) Bercsényi Miklós és első felesége, homonnai Drugeth Krisztina fia, II. Rákóczi Ferenc testőrségének századosa, majd Franciaország marsallja.

Bercsényi László
Bercsényi László
https://hu.wikipedia.org/

Fiatal kora ellenére Bercsényi tevékenyen részt vett a Rákóczi-szabadságharc hadműveleteiben: az 1708-as trencséni ütközetben például az ő hősiessége mentette meg a lováról lebukó fejedelem életét, később pedig futárszolgálatot vállalt a Nagy Péterrel (ur. 1682-1725) tárgyaló Rákóczi és a Pálffy Jánossal alkudozó Károlyi Sándor között.
Bercsényi francia oldalon később részt vett a spanyol örökösödési háború ütközeteiben, a németalföldi hadszíntéren mutatott hősiességének köszönhetően pedig 1714-re már alezredessé lépett elő.

Bercsényi hazánk fiaként nemcsak hősiessége, hanem hadi ismeretei révén is komoly megbecsülésnek örvendett, így aztán néhány éven belül – már XV. Lajos alatt – ezredessé lépett elő, 1720-ban pedig a Rákóczival tartó bujdosó ifjakból megszervezte saját huszárezredét, mely egyébként mindmáig a francia hadsereg egyik legelőkelőbb alakulatának számít.
A Bercsényi-huszárok ma is létező ezrede a legrégebben fennálló francia katonai egység (Les hussards de Bercheny; hivatalos nevükön 1er Régiment de Hussards Parachutistes (1er RHP), azaz Első huszár ejtőernyős ezred).
A francia Bercheny ezred katonái ma is magyarul éneklik himnuszukat – Gyönge violának letörött az ága. (https://www.youtube.com/watch?v=-bJeRuyIuIM)

Ladislas Ignace de Bercheny brigadéros
Ladislas Ignace de Bercheny brigadéros
https://hu.wikipedia.org/

Bercsényi László 1726 decemberében megkapta a francia állampolgárságot. Huszárai élén részt vett a korabeli Franciaország minden nagy fegyveres konfliktusában; magas fokú kitüntetéseket szerzett a lengyel örökösödési háborúban. 1734-ben brigadéros (dandártábornok) lett, majd 1738-ban tábori marsall. 1743-ban a francia huszárok főfelügyelője lett. 1744-ben, Elzász meghódítása után altábornagy. A következő évben Conti herceg visszavonulásának biztosításával tüntette ki magát. A huszárok mellett már a lovasság 32 további svadronya is a parancsnoksága alá tartozott.

Katonai tehetségét előmenetele mellett a Szent Lajos-rend adományozásával is elismerte a király, végül pedig 1758. március 15-én megkapta a Franciaország marsallja címet, a legmagasabb francia katonai rendfokozatot. Személyes barátja lett Stanisław Leszczyńskinek, a trónjától megfosztott és Franciaországban élő lengyel királynak. Az ő birtokán élt annak haláláig, majd a saját kastélyában hunyt el, amit még 1729-ben vásárolt, a földesúri jogokkal együtt.

Forrás: http://www.rubicon.hu/

https://hu.wikipedia.org/

Borítókép: Francia huszárroham a Friedlandi csatában.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Legnépszerűbb cikkek