| 2024. április. 16. | 1 perc olvasás

Rangos elismerés - Építőipari nívódíjban részesült a soproni múzeumnegyed

Építőipari nívódíjban részesült a soproni múzeumnegyed, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában. Az elismerésről szóló emlékplakettet a létesítményben ünnepélyesen avatták fel kedden. Dr. Farkas Ciprián az ünnepségen elmondta: a soproni fejlesztések értéket teremtenek. Az elmúlt napokban a Lőver Uszoda is hasonló elismerést kapott. Mindkét beruházás a Modern Városok program részeként kormányzati támogatással valósult meg, ezeken kívül még számos más fejlesztés fejeződött be az elmúlt években Sopronban.

Újabb soproni fejlesztés részesült rangos elismerésben. A múzeumnegyed előterében leplezték le azt az Építőipari Nivódíjat jelképező plakettet, amit a projekt műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában nyert el 2023-ban.

fotó: Rombai Péter

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta:  Az elmúlt évek soproni fejlesztései értéket teremtenek, és maradandót alkotnak. Itt, a Fő téren három történelmi épület összekapcsolásával alakítottuk ki az új múzeumnegyedünket. Az épület nagy népszerűségnek örvend. Az építészeti szakma is elismerte azt a fáradozást, amit a kivitelezésben és tervezésben résztvevők alkottak. Köszönjük a magyar kormánynak a támogatást!

A projekt generálkivitelezője, a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft., valamint a FÉSZ Zrt. volt. A fejlesztés megvalósulásában részt vevő szakemberek hangsúlyozták, hogy a felújítási munkák nagy kihívást jelentettek a műemléki környezet miatt, ám a partnerek nagy gondossággal végezték a munkát, a szakhatóságok támogató hozzáállása is sokat segített.

fotó: Rombai Péter
A legnagyobb kihívás az volt, hogy a három épületet össze kellett kötnünk, a Fabricius-házat, a Storno-házat és a Tábornok-házat. A kialakításkor az épület akadálymentesítésére is figyeltünk

– tette hozzá Kőmíves János, a FÉSZ Zrt. projektvezetője.

fotó: Rombai Péter


A múzeumnegyed 2023 júniusában nyílt meg a látogatók előtt. A fejlesztés kormányzati támogatással, több mint 3 milliárd forintból a Modern Városok Program részeként valósult meg. A Fabricius-ház, a Storno-ház és a Tábornok-ház összekapcsolásával egy egységes múzeumi tér jött létre, amely Sopron egyik legfontosabb kulturális központjává és turisztikai célpontjává vált.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek