Rangos seregszemlére készül Ács Tamás

Meghívták a Soproni Petőfi Színház Jelentés az Akadémiának című monodrámáját Ács Tamás színművész tolmácsolásában a tatabányai MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválra, azaz a MOST FESZT-re március 26-án.

Ács Tamás 2010-ben a budapesti Színváltások Fesztiválon mutatta be először a Franz Kafka novellájából készült előadást. A Jelentés az Akadémiának ikerpárja az író legismertebb művének, az Átváltozásnak. Az utóbbiban egy ember változik bogárrá, előbbiben egy majom meséli el az Akadémián egybegyűlt tudósoknak, hogyan és miért vált emberré. Így tekinthetnek be a nézők a főhős, Rőtpéter kalandjaiba, aki folyamatos önpusztító életmódot folytat bálokon, estélyeken, ahol újra és újra elmeséli történetét, próbálja elfogadni, elfogadtatni saját valóját.


fotó forrása: soproniszinhaz.hu

Ács Tamás eddig közel harmincszor lépet fel a produkcióval. Előadta az ország több pontján, így Székesfehérváron, Veszprémben, Mezőtúron, a felvidéki Dunaszerdahelyen, a Ghymes-fesztiválon a Tapolca melletti Hegymagason, Vászolyon és Inárcson. Az előadással tavaly körbejárta a soproni középiskolákat. Sopronkőhidán és Győrben a leghűségesebb város teátrumának börtönszínházi programjának keretében büntetés-végrehajtási intézetekben is bemutatta a monodrámát. A darabot német nyelven is játszotta Sopronban, majd később Eisenstadt-ban osztrák középiskolások előtt.


fotó: Leczovics Zsolt

A színművész és az egész soproni színház nagyon örül annak, hogy az előadás rangos seregszemlére juthat el márciusban.  A tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et. Ezen az eseményen különleges témájú, formavilágú, adott esetben az egyéni teljesítményre fókuszáló, intim térben létrehozott alkotások bemutatását megcélozva, elsősorban vidéki teátrumok, határon túli színházak és független társulatok monodráma és stúdiószínházi produkcióinak biztosítanak megmutatkozási lehetőséget. A MOST FESZT nevében is tükrözi, hogy a színház a pillanat művészete, egyben a „most”, a jelenidejűség szinonimája, ugyanakkor a monodráma és a stúdiószínház szavakból alkotott mozaikszó.

Legnépszerűbb cikkek