| 2019. január. 17. | 1 perc olvasás

Raoul Wallenberg-díjat kapott prof. dr. Szita Szabolcs!

A soproni születésű holokauszt-kutató, prof. dr. Szita Szabolcs vehette át a Raoul Wallenberg díjat szerdán, a budapesti Goldmark teremben. Raoul Wallenberg svéd diplomata rengeteg magyar zsidót mentett meg a Holokauszt poklától – az ő nevét viselő díjat azok kaphatják, akiknek bátorsága, igaz életútja példát mutat a közéletben.

Professzor dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékbizottság igazgatóját a Raoul Wallenberg Egyesület terjesztette fel a díjra, ugyanis példamutatónak találták mindazt, amit a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttéléséért tett.

Professzor dr. Szita Szabolcs 1990-ben két túlélővel megalapította a budapesti Holocaust Dokumentációs Központot, amely 2005-től miniszterelnöki támogatással közalapítvánnyá vált. Jelentős munkát végeztek a magyar zsidóság háborús és személyi veszteség feltárásában. Közel 200 főt javasoltak háborús embermentésért Világ Népeinek Igaza címre. 2001-ben minisztériumi felkérésre Ö írta az első magyar holokauszt tankönyvet, majd elindította az izraeli tanár továbbképzéseket. A díjra a Raoul Wallenberg Egyesület terjesztette fel – olvasható a Budapesti Zsidó Hitközség weboldalán.  

Borítóképünkön prof. dr. Szita Szabolcs látható, a díjátadón. Forrás: BZSH - Budapesti Zsidó Hitközség

Legnépszerűbb cikkek