Rátai Dániel és a „Leó”

  2021. október 26. - www.sopronmedia.hu

Tudtad, hogy a Leonar3do integrált szoftver és hardver platform egy olyan magyar találmány, amelynek segítségével a térben lehet objektumokat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni?

Rátai Dániel (Budapest, 1985. május 29. –) fiatal magyar feltaláló, informatikus, a Leonar3Do nevű háromdimenziós szimulátorprogram és -berendezés feltalálója.

Rátai Dániel

Rátai Dániel

Fotó: Csikós Árpád/wahl.org

Leonar3Do hardver elemei

Leonar3Do hardver elemei

https://hu.wikipedia.org/

A Leonar3Do fontosabb hardverelemei: egy hat szabadságfokú, térbeli beviteli eszköz (egér helyett: madár; egy kis nyomógomb és egy nyomásérzékeny gomb található rajta, a tapintásérzetért rezgőmotor felel), egy 3D szemüveg, a monitor tetejére helyezhető szenzorok és a központi egység. A hat szabadságfok a gyakorlatban azt jelenti, hogy a madárral nem csupán megfogni és arrébb helyezni lehet a virtuális tárgyakat, hanem egyúttal el is lehet forgatni őket.

A virtuális objektumot körbejárhatjuk, benézhetünk alá, mögé és így tovább - mindig természetes perspektíva látható, olyan képet mutat a tárgyról, amilyet az adott szögből a valóságban a felhasználó érzékelne.

Leonar3Do működés közben

Leonar3Do működés közben

https://hu.wikipedia.org/

A Leonar3Do Vimensio az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat lehet létrehozni, érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.

A LeoConf a Leonar3Do többfelhasználós változata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a Leonar3Do használója maga előtt megjelenít, létrehoz és kezel a térben, ugyanazt egy 3D vetítőrendszerrel egy időben megmutathatja a közönségének is. A közönség is mindent térben lát, akár egy 3D moziban. Természetesen LeoConffal nem csupán konferenciákon lehet 3D-ben kommunikálni, ugyanúgy tartható vele előadás, bemutató, prezentáció, tanóra is, akár több száz fős közönség számára.

http://www.immersion.fr/

Forrás: Wikipédia

Borítókép: https://pcworld.hu/

Kérem, várjon... Kérem, várjon...