| 2023. április. 27. | 1 perc olvasás

REformáló családi nap a 100 éves Botanikus kertben szombaton

Tudták, hogy Petőfi Sándor Selmecbányán járt iskolába soproni katonaévei előtt? Abban a felvidéki városban, ahonnét a Soproni Egyetem elődje, az Akadémia jó fél évszázaddal később ideköltözött… A szombati „REformáló” családi napon éppen ezért a reformkor és más RE-irányzatok lesznek a középpontban: lesz reformkonyha, rekreáció, refarmer, és minden, ami az újrahasznosításra, a zöld szemléletre és a természet tiszteletére tanítja a látogatókat. A családi nap mottója a Soproni Egyetem szlogenje: „Természetesen Veled!”

A 100 éves Botanikus kertben szombaton 30 helyen lesznek játékok, látványosságok és bemutatók. A „Zöld Egyetem” partnereként „Zöld Kezek” sokasága képviseli a környezettudatosságot a kertben: indulnak gyógynövényismereti séták, lesznek kézműves portékák és bemutatók, lehet E-rollert és E-bike-ot is tesztelni, házi készítésű tárgyakat, kozmetikumokat és újrahasznosított termékeket megismerni. A Ligneum félemeletén a természetbarát női praktikákra is fény derül, a „Fészekben” pedig az ökotudatos otthon és az év természeti kincsei is bemutatkoznak majd. A botanikus palántázóban virágokat ültethetünk, az egykori növényházban, az ARTiquariumban pedig ezúttal művészeti kiállítás lesz látható. Aznapra megnyílik a vadászati gyűjtemény, ki lehet próbálni a régi faiparos kézi szerszámokat, de lesz arcfestés, körhinta, festészeti bemutatók, a Botanika kávézóban pedig a Dömötöri Cukrászda erre a napra készített „Bíborkáját” is megkóstolhatjuk. A kert közönsége játékosan megismerheti az év fáját, halát, pillangóját és gyógynövényét, a délutánra meghirdetett vezetett sétákon pedig a Benedek Elek Pedagógiai Kar óvodapedagógus hallgatói mesélnek majd Moháról és Albiról…

Az erdei színpadon palotással veszi kezdetét a program, majd fellépnek az Aranykapu ovisai és a Hunyadi AMI zeneiskolás növendékei is. 11:00-kor a Csillagrét gyermekkoncertje, 15:00-kor pedig a The Messengers dalai járják be a kertet, de lesz közben 25 jelmezes közreműködővel reformkori divatbemutató és az ifjú „Petrovics” is versel majd a jelenkor közönségének. Az óriás platánfák alatt 17:00 órakor a DIA Aerial reformkori légtáncműsora lesz az egyik leglátványosabb műsorszám, este 6-kor pedig közösen vízre teszik a Békás tónál készült papírhajókat – ezzel az ünnepi pillanattal zárul majd az egész napos sokadalom.

A rendezvény bárki számára ingyenesen látogatható. A szervező Soproni Egyetem egyetlen kérése: ezen a napon is vigyázzunk a 100 éves Botanikus kertre. Természetesen Veled!

Legnépszerűbb cikkek