| 2021. július. 28. | 2 perc olvasás

Régészeti ásatások kezdődtek a soproni Várhelyen

A 2 kilométer hosszú sánccal övezett sáncvár és temető, a kora vaskori Hallstatt-kultúra egyik legfontosabb lelőhelye Magyarországon. Ilyen jellegű feltárásra közel 50 éve nem volt példa. A tervásatás közösségi összefogásban valósulhatott meg, és már néhány nap után jelentős leleteket találtak.

Geometrikus mintákkal ellátott oromdíszek, késővaskori pénzérme is előkerült a napokban elkezdett ásatások során a Várhelyen. Jelenleg a kézi humuszolás zajlik, ebben a különböző korszakok összekeveredett leletei találhatók meg, mert a terület időszámításunk előtt 900 környékétől, a késő bronzkor legvégétől a kelta korig, illetve a kelta kor végétől 100 évig lakott terület volt.
- A lelőhely azért fontos nekünk, mert ez az az időszak, az időszámításunk előtti 9-8. század amikor a mediterráneumban elindul egy városiasodási folyamat. A helyszínt már a hetvenes években a régészeti intézet munkatársai  megkutatták. Mi most közel 50 évvel később ezt a kutatást szeretnénk folytatni. A projekt jelentősége az, hogy nagyon kevés konkrét ismeretünk van arról, hogy a lelőhelyen belül hogyan rétegeződnek egymásra a kultúrák, illetve ezeknek a kultúráknak milyen emlékanyaga található jelen pillanatban itt a hegyen. Ezt szeretnénk most valahogy, ezekkel a tervásatás módszerekkel kikutatni – mondta el dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze.

A napokban kezdődött régészeti ásatás munkálatait a soproni Krav Maga SC fiatal sportolói is segítik. A klub vezetője fontosnak tartja a gyökereink ismeretét, mert úgy gondolja, ez utat mutat a fiataloknak. – Az ásatással kapcsolatos terveimmel a városvezetést és dr. Mrenka Attilát is kerestem. Külföldről jöttem haza, és ott éveken át megfigyelhettem, hogy miként zajlanak ezek a projektek, így kezdtünk el kooperálni. Többször volt jótékonysági küzdősport gálánk, voltak rendezvényeink, és ezekből a kis morzsákból rakosgattuk össze ezt a projektet – részletezte Gőgh Zoltán, a Krav Maga SC vezetője.

A mostani feltárás augusztus közepéig tart, ezután a leletek kiértékelése következik. Maga a projekt 5 évig tart majd, és részletekben valósul meg.


Fotók:Kustor András
Címkék: ásatás

Legnépszerűbb cikkek