Régészeti leleteket találtak az Árpád utcában (galéria)

Pénteken az Árpád utcai munkaterületen, a leendő parkolóház területén tartott sajtótájékoztatót Dr. Fodor Tamás polgármester, ahol jelenleg régészeti munkálatok zajlanak.

Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta, hogy a lőszermentesítéssel és a jelenleg folyamatban lévő régészeti munkálatokkal látható szakaszába ért a közeljövőben megvalósuló Parkolóház beruházása, amely újabb látványos jele annak, hogy tovább fejlődik a város. A régészeti munkálatok fontosságát kiemelve rámutatott arra, hogy Sopronnak gazdag a történelme így gazdag régészeti leletekben is, amelyek elvégzése több szempontból is szükséges, de talán azok közül is érdemes azt kiemelni, hogy a város történelmének tárgyi emlékeinek feltárása és megőrzése magas prioritás élvez, melyek abban is segíthetnek nekünk, hogy jobban megismerjük elődeink életét. 

A régészeti munkálatokat Györke Réka a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa vezetésével végzik, aki elmondta, hogy öt darab szondát húztak a területre, amelyek által előfeltárásokat végeznek, aminek célja az, hogy képet kapjanak arról, hogy milyen leleteket rejt a terület.

A munkálatokat hétfőn kezdték és jelenleg három szondában végeznek aktív feltárásokat, ahol Római-kori falmaradványokat, falszakaszokat találtak valamint gazdag éremleleteket és kerámiamaradványokat, melyek a  második-harmadik századból származhatnak. A jelenlegi feltételezések szerint ezen a helyen korábban egy épület volt, amelynek kereskedelmi vagy lakóház funkciója lehetett. 

A feltárások során II. világháborús sírokat is találtak, melyek között van katonai és civil síremlék is, ezért a jogszabályoknak megfelelően ezekkel kapcsolatban az eljárás megkezdődött.

A régészeti munkák várhatóan a hónap végéig tartanak majd, és a feltárt tárgyi emlékek a Soproni Múzeum gyűjteményét gazdagítják majd. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek