| 2022. augusztus. 23. | 1 perc olvasás

Régi fényében tündököl az Ágfalvi Tájház

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt a felújított Ágfalvi Tájház-Heimatmuseum. A 9 helyiségből álló épületegyüttes az elmúlt években teljes körű felújításon esett át. A múzeumi tárgyak és a lakrészek berendezése megtörtént, a tájház megújult épülete és tárlatai ismét várják a látogatókat.

A község néprajzi értékeit bemutató tárlat Ágfalva jellegzetes épületében és környezetében kapott helyet. A tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, és megvalósítása közadakozásból még abban az évben el is kezdődött. Ez a családi ház - egy 230 éves, vert téglából épített házsor gazdasági épületekkel - ad helyet a gyűjteménynek a Hegy utca 8-9. szám alatt. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi önkormányzat tulajdonában van, és helyi védettség alatt áll.

fotó: Ágfalvi Kultinfó Facebook oldala

Az ide érkező vendéget nagyon szép látvány fogadja. A fehérre meszelt épületsor eredeti szépségben látható. A ház homlokzatának két ablakát fém zsalugáter védi. Az ablakok fölötti padlásajtó fontos célt szolgált. Itt hordták tele szénával a padlást, hogy télen szigeteljen és meleget tartson. A 8 helyiségben eredeti berendezési használati tárgyak láthatók, melyeket az ágfalviak szorgos munkával gyűjtöttek össze.

fotó: Ágfalvi Kultinfó Facebook oldala

Az eredeti ruhákba öltöztetett bábuk a hagyományos ágfalvi népviseletet tükrözik. A faluban élők szokásait, ünnep- és hétköznapjait közel 400 fényképen láthatja az idelátogató.

fotó: Ágfalvi Kultinfó Facebook oldala

A tájház magánkezdeményezés eredménye. A lakosság folyamatosan gyűjtött, igyekeztek a tárgyakat hiteles "eredeti" környezetben bemutatni.
A konyhaeszközökön és az összegyűjtött bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas szerszámokon túl az 1891-ben Sopronban Settenhofer Frigyes cége által készült tűzoltókocsi is látható. A tájház létrehozásakor az egyik legfontosabb célként a néprajzi értékek megőrzését tűzték ki.

 

fotó: Ágfalvi Kultinfó Facebook oldala

Borítókép; Ágfalvi Kultinfó Facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek