| 2018. július. 26. | 2 perc olvasás

Rejtélyes méhpusztulás rázta meg az országot

Az ország több pontjáról érkeztek jelentések természetellenes méhpusztulásról. Az eset elsősorban a napraforgótáblákkal hozható összefüggésbe. Vajon mi állhat a rejtélyes katasztrófa mögött?

Korábban a csapadékos időjárás nehezítette a méhészek munkáját, most pedig a természetellenes méhpusztulás okozhat gondot számukra. Jelenleg a mintákat vesznek a szakemberek mindenhol, ahol van erre lehetőségük.  

A kaptárak rengeteg helyen egyszerűen kiürültek
A kaptárak rengeteg helyen egyszerűen kiürültek
Képünk illusztráció

Szinte megmagyarázhatatlan körülmények

Az eset pikantériáját az adja, hogy a méhészek a legkevésbé megszokott tünetekről számolnak be. Az általában gondatlanságból elkövetett, tipikus mérgezéseknél a szakemberek a kaptár közelében szokták megtalálni a tömegesen elhullott egyedeket. Szintén egyértelmű jel az ilyen eseteknél, hogy a méhek kinyújtott szipókával hevernek a földön. Ebben az esetben viszont a méhészek egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy a kaptáraik elnéptelenednek. A környék napraforgótábláiban pedig fájdalmas látvány fogadta őket: a dolgozók ott feküdtek, felfoghatatlan számban – holtan.

Az eset a napraforgóval hozható összefüggésbe
Az eset a napraforgóval hozható összefüggésbe
Képünk illusztráció

Mi történhetett a napraforgótáblákban?

A szakértők szerint az esetben komoly szerepet játszik, hogy a természet idei ciklusa eltér a megszokottól – nagyon siet, a folyamatok körülbelül két héttel vannak előrébb a megszokottaknál. Így köszönthetjük minden idők legkorábbi napraforgóvirágzását. Ilyen helyzetben a gazdáknak sem könnyű beosztania a teendőiket – például a permetezést.

A méhészek országszerte várják a laboreredményeket – sokan arra gyanakodnak, hogy növényvédő szerek állhatnak a pusztulás hátterében. - Idén engedélyeztek bizonyos kemikáliákat, amelyek Európa más tagállamaiban már tiltólistára kerültek, de eseti alapon Magyarországon jelenleg használhatják – hangsúlyozta Horváth Antal soproni méhész. Ez a tavasz folyamán érintette a repcét, illetve a napraforgó magot, valamint a növény vetési területeit is. - Elképzelhető, hogy egyes növényvédelmi munkálatok is közrejátszatnak a pusztulásban – osztotta meg velünk a szakember, aki hozzáfűzte: az eredmények megszületéséig nem érdemes találgatásokba bocsátkozni…

A szakemberek rengeteg mintát vizsgálnak meg
A szakemberek rengeteg mintát vizsgálnak meg
Képünk illusztráció

Sopront és környékét egyelőre megkíméli a hullám

A környéken ténykedő méhészek fellélegezhetnek – az adatok szerint itteni kaptárokat egyelőre nem érinti a pusztulási folyamat. - Jelen pillanatban Sopron környékéről még nem érkezett jelzés nagyobb volumenű, vagy a megszokottól eltérő méhpusztulásról – mondta Horváth Antal. Ennek legfőbb oka valószínűleg az lehet, hogy a környékünk nem kimondott napraforgó termőterület.

A szakemberek nagyon bíznak abban, hogy azokat a szereket, amelyeket az Európai Unióban már kivontak, a következő években nem használják majd a hazai földeken sem.  

Legnépszerűbb cikkek