| 2022. március. 22. | 1 perc olvasás

Rejtett kincsünk, a gyógyvíz

Március 22-én, a víz világnapján világszerte a vízkészletek megóvására és a vízminőség megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az idei mottó, a „Láthatóvá tenni a láthatatlant” jelmondat a felszín alatt rejtőzködő vízkészletek pótolhatatlan szerepére utal. A világnap alkalmából a Soproni Gyógyközpont több érdekességet is összegyűjtött a balfi gyógyvízről.

 

A vízfelhasználás egyik speciális területe a gyógyvizek kinyerése és egészségügyi célú felhasználása, melynek a Soproni Gyógyközpont Balfi Gyógyfürdőkórházában is komoly múltja van.

Több évszázados tapasztalat és tudományos vizsgálatok alapján bizonyították, hogy a balfi gyógyvízből elsősorban a szulfidkén fejti ki hatását a bőrön, a légutakon és a bél nyálkahártyáján keresztül. A kén a szervezetben a kötőszövet, a porc és a csont felépítésében játszik szerepet. A reumás szervezet kéntartalmát fokozza, az oxidációs folyamatokat elősegíti és a szervezetre élénkítően hat.

1973 előtt a gyógyfürdőt 5 forrás táplálta, a fürdő felújításával egyidejűleg azonban három új kutat fúrtak. A Fekete-forrás vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, melynek jelentős a szulfidiontartalma. A Silvanus-forrás kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos víz. A Farkasd-forrás pedig alkáliákat tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos-kloridos gyógyvíz. A három különböző kútból nyert vizet megfelelő arányú keverékben, zárt rendszeren keresztül, melegítve juttatják el a gyógymedencébe és a kezelőkádakba.

A Balfon található kénes forrásokat 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. Mozgásszervi kórképeknél, kopásos gerinc- és ízületi megbetegedéseknél, gyulladásos reumatológiai betegségeknél, illetve bőrgyógyászati területen például a pikkelysömör tünetei ellen is sikerrel alkalmazzák. A rehabilitációban is nagy szerepe van a balfi gyógyvíznek, többek között izomlazító, fájdalomcsökkentő és vérkeringésserkentő hatása miatt.

Borítókép; www.gyogyfurdobalf.hu  

 

Legnépszerűbb cikkek