| 2017. február. 22. | 2 perc olvasás

Remek hírek! Kezdődnek a munkálatok! Megújul Sopron történelmi belvárosa!

A Modern Városok program részeként, Magyarország Kormánya 1,98 milliárd forintos támogatást adott a történelmi belváros burkolatainak és közműveinek felújítására, melyek munkálatai február végén, azaz a napokban megkezdődnek.

A munkálatok látványosabb elemei a belvárosi utcák, terek burkolatainak és közvilágításának megújítása lesz, de ide tartozik az említett helyeken a vízi közművek rekonstrukciója is. 

Ennek köszönhetően az Orsolya tér és az Evangélikus templom előtti tér a Fő térhez hasonlóan "nagykockakő" burkolatot fog kapni, a belvárosi utcák pedig az Új utcai burkolat mintáját követve fog megújulni.  

A belvárosi utcák a képen látható Új utcai burkolat mintájára készülnek el.
A belvárosi utcák a képen látható Új utcai burkolat mintájára készülnek el.
fotó: Leczovics Zsolt
Az Evangélikus templom előtti tér jelenleg.
Az Evangélikus templom előtti tér jelenleg.
fotó: Leczovics Zsolt

A Kolostor utcában új fák telepítése is megfog valósulni melyek köré kőből készült ülőpadok kerülnek. 

A közvilágítás tekintetében a megmaradó kandeláberek lámpafejeit energiatakarékos, LED-es világítótestekre cserélik és néhány kiemelkedő épület és szobor, a Kolostor utcában, Orsolya téren és a Szent György utcában díszvilágítást fog kapni.

Jó hír, hogy az Orsolya téri Mária kút is restaurálására kerül, de megújul a  Fegyvertár utcából nyíló emlékmű és park is. 

Megtudtuk, hogy a belvárosi ingatlanok megközelítése, az ott élők és az oda látogatók legkisebb mértékű akadályoztatása érdekében az érintett utcák felújítása szakaszokra bontva, ütemezetten folyik majd, ezáltal is a legkisebbre csökkentve a felújítással járó esetleges kellemetlenségeket.

Megszépül a Kolostor utca is.
Megszépül a Kolostor utca is.
fotó: Leczovics Zsolt
A Templom utca is új díszbe öltözik, köszönhetően a felújításnak.
A Templom utca is új díszbe öltözik, köszönhetően a felújításnak.
fotó: Leczovics Zsolt

A kivitelezési munkákat nyílt közbeszerzési eljárás keretében a nyertes Swietelsky Magyarország Kft. fogja végezni. A kivitelezés időtartama 2017. február végétől várhatóan 2018. szeptemberig fog tartani. A munkálatok tervezett ütemezéséről az alábbi táblázat és a vázrajz nyújt tájékoztatást: 

Tájékoztató
Tájékoztató
forrás: sopron like facebook

Fontos tudni, hogy a belvárosi utcák és terek felújítása alatt nem lehet majd az épületek udvarán és az utcákon parkolni, azonban az épületek udvarán parkolóknak ez idő alatt az önkormányzat biztosít majd közterületen történő ingyenes parkolást.

Ezzel kapcsolatban -  a parkolási engedélyek kiadása miatt - Sopron MJV Polgármesteri Hivatala, Városgazdálkodási Osztályát (Fő tér 1.) kell felkeresni, és lakcímkártyával, igazolvánnyal és a gépjármű papírjaival igényelni az ingyenes parkolási igazolványt. 

Szinte elkerülhetetlen lesz, hogy a nagy területen végrehajtásra kerülő felújítási munkák a legnagyobb odafigyelés és szervezettség mellett is kellemetlenségekkel járjanak, azonban minden soproni közös érdeke, hogy városunk megszépüljön, ezért támogassuk nagy türelemmel a kivitelezési munkálatokat.

 

 

 

nyitókép: hetedik műterem

 

 

Legnépszerűbb cikkek