| 2023. november. 23. | 1 perc olvasás

Rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletet tart a Soproni SZC

Rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletet tart december 4-én, hétfőn 17:30-tól a Soproni Szakképzési Centrum a GYIK Rendezvényházban. A Soproni SZC kiemelt feladata a beiskolázás előkészítése, a pályaválasztás előtt álló tanulók és szüleik informálása a szakképzési oktatási rendszerről és annak lehetőségeiről.

Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezik meg rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletüket. Céljuk, hogy az eddig átadott és megismert pályaválasztási információkat egy csokorba szedve a pályaválasztás előtt álló tanulók szüleit segítsék abban, hogy megalapozott döntést hozhassanak gyermekeik továbbtanulását illetően. A rendezvényen szó lesz arról, hogy kinek és miért érdemes a technikumi vagy a szakképző iskolai képzést választania, mit jelent az ágazati képzés, mit takar a duális képzés, miben rejlik a megújult szakképzési rendszer rugalmassága, milyen átjárhatósági lehetőségek vannak az iskolatípusok, illetve képzések között, ki kaphat szakképzési ösztöndíjat, kinek ajánlják az okleveles technikusképzést, milyen utak vezetnek a felsőoktatásba. Az általános tájékoztatót követően a Soproni Szakképzési Centrum nyolc szakképző intézménye és soproni kollégiuma egy-egy kiállítói standnál várja az érdeklődő szülőket és tanulókat, ahol kötetlenül, közvetlenül és célirányosan feltehetik kérdéseiket, megismerkedhetnek az iskolák képzéseivel.

A rendezvényen elérhető lesz a Soproni SZC középiskolai felvételi tájékoztató kiadványa, amely szintén átfogó információt nyújt a beiskolázásról és képzéseikről.

Az eseményen köszöntőt mond Sopron MJV polgármestere, dr. Farkas Ciprián, közreműködnek a Soproni SZC Handler Nándor Technikum tanulói.

A programra előzetes regisztráció nem szükséges, minden hetedik és nyolcadik osztályos tanulót és szüleit szeretettel várnak.

Szeptember vége óta számos pályaválasztási rendezvényt tartott a Soproni Szakképzési Centrum: iskolai nyílt napok, tájékoztató rendezvények, kihelyezett programok az általános iskolákban. Pályaválasztási rendezvényeik sorát az általános iskoláknak, a nyolcadik évfolyamok osztályfőnökeinek és pályaválasztási felelőseinek tartott konzultációval nyitották. Ezt követték az iskolai nyílt napok, melyeken az általános iskolás tanulók akár szülővel, akár pedagógus kíséretében betekintést kaphattak az iskolák tevékenységébe és a szakmai képzésekbe. Az iskolai nyílt napok sorában szerepelt központi program, a „Szakmák délelőttje”, amelyre a tanulók utaztatását is támogatta a Soproni SZC. Az eseményen idén közel 3.000 tanuló és kísérőik vettek részt.

A pályaválasztásról és beiskolázásról további információ a szakképzési centrum és a szakképző intézmények honlapján olvasható.

Legnépszerűbb cikkek