| 2016. október. 21. | 2 perc olvasás

Rendhagyó tárlatvezetések a Robert Capa kiállításon

A világhírű, magyar származású fotóriporterről Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész mesél az érdeklődőknek.

A nyughatatlan és zseniális fotóriporter életének izgalmas részleteiről valamint pályafutásának kiemelkedő sikereiről hallhattak az érdeklődők az első tárlatvezetésen, amit október 19-én rendeztek meg a Liszt központ Munkácsy-termében, a Robert Capa / Mozgásban című kiállításon. “A velünk élő XX. század Robert Capa kamerájának kereszttüzében” című vezetésen a soproni történész, Dr. Ifj. Sarkady Sándor várta a látogatókat. 

Tárlatvezetés
Tárlatvezetés
fotó: Torma Sándor

Hihetetlen hatású képek ezek, az embert azonnal megfogják. Itt minden egyes fotó mestermű, hiszen egy közel ezer darabos mesterkollekcióból választotta ki őket a kurátor. Bár korábban is ismertem már Robert Capa képeit, én is most látom először ezeket a zselatinos ezüst levonatokat, amikből a világon három darab létezik. Végtelenségig kell hangsúlyozni azt, hogy milyen nagy eredmény, hogy a soproniak, Sopron környékiek is láthatják ezt a csodát, ezt a 43 képet. – mondta el a tárlatról Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész, aki még három alkalommal: november 16-án, december 7-én és január 4-én tart tárlatvezetést 17 órától. 

Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész
Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész
fotó: Torma Sándor

Robert Capa hagyatékban körülbelül hetvenezer felvétel maradt fenn. Ezek közül az 1990-es években válogatott össze mesterkollekciót Robert Capa testvére, az ugyancsak fényképész, Cornell Capa és Richard Whelan, Capa életrajzírója. A kiválasztottakból – főként negatívról – három egyforma, Robert Capa feliratú szárazbélyegzővel ellátott sorozatot állítottak össze. Ekkor kijelentették, hogy több sorozat nem készülhet. A háromból egy maradt New Yorkban, a második Japánban, a harmadik pedig – a Magyar Nemzeti Múzeum vásárlásával – 2008-2009 fordulóján a szülőföldre került, és vált a magyar kulturális örökség részévé.

A kiállítás
A kiállítás
fotó: Torma Sándor

A közel ezer darabos anyagból a Magyar Nemzeti Múzeum 2009-ben két vándorkiállítást indított. Azóta szerte az országban, és külföldi helyszíneken – például Bécsben, Pozsonyban, Sanghajban, Rómában, Firenzében, Genovában, Milánóban – is bemutatták az életmű egy-egy szeletét. A vándorkiállítás 2017. január 6-ig marad Sopronban.

További információ a www.prokultura.hu oldalon található. 

A kiállítás bejárata
A kiállítás bejárata
fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek