| 2020. július. 23. | 2 perc olvasás

Rendkívül gyenge az akác- és napraforgóméz termés Sopronban is

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén, az átlag termés harmada vagy negyede lett csak az idei országos viszonylatban - ezt nyilatkozta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke csütörtökön. A soproni Horváth Antal méhész portálunknak megerősítette, hogy az akác- és napraforgóméz termés valóban rendkívül gyenge lett, amely áremelkedést eredményezett.

Horváth Antal kifejtette, hogy a méhészeknek két fő bevételi forrásuk van, az egyik az akácméz, a másik pedig a napraforgó méz. Az összes többi, egyebek mellett mint a gesztenye-, facélia-, aranyvessző-, repce-, vagy vegyes virágméz, csak kiegészítője a keresetnek, mennyiségük miatt nem kompenzálja a kieső jövedelmet és a keresletet sem.

Az akácméz esetében Sopron környékén is a februári-márciusi első, majd később, az esetleges másodlagos sarj virágzásakor a második és harmadik fagy okozott problémát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az akácméz idei mennyisége a töredéke lett a megszokottnak Horváth Antalnál is. „Egy rossz szezonhoz képest is rossz szezon volt” – jellemezte.

Napraforgómézet a soproni méhész például idén nem is pörgetett, mert már a növény növekedésekor látható volt, hogy gyenge lesz a termés. Rendkívül aszályos volt ugyanis az időjárás a vetésekor, pedig kellett volna neki az eső, hogy a gyökerei mélyre juthassanak. A virágzás idején pedig már épp a sok csapadék és a szokotthoz képest hűvösebb idő okozott gondot, ugyanis így a növény nem tud „izzadni”. Mindezek mellett a napraforgó vegyszerezése nem tesz jót a méheknek – mondta.

Felidézte, hogy 2013-ban volt hasonló szezonjuk az akáccal, de akkor a napraforgó kihúzta az embereket a gödörből. Most az akác- és a napraforgóméz mennyisége is töredéke a korábbi éveknek. A csökkent mennyiség áremelkedést is jelent, a szakember tapasztalata szerint az akácméz ára már május végén jelentősen emelkedett. A kérdés azonban az lesz, hogy a termelők mikor fogynak ki a tavalyról maradt és az idei készletből – monda. Meglátása szerint szeptember-október környékén már lehet látni, hogy jövő januárban, vagy később fogy el a készlet.

Horváth Antal kitért arra is, hogy a gesztenyeméz mennyisége viszont átlag feletti volt nála és a beszámolók szerint Sopron környékén is, ilyen 15 éve volt utoljára. Igaz, gesztenyemézből messze nem akkora mennyiséget pörgetnek ki, mint akácból, vagy napraforgóból.

A facéliamézzel kevesen próbálkoztak idén, mert annak is szüksége lett volna a csapadékra, a hársméz mennyisége gyenge-közepes lett, az aranyvesszőt pedig egyelőre még nem lehet megjósolni – mondta Horváth Antal.

Címkék: méz

Legnépszerűbb cikkek