| 2020. május. 16. | 1 perc olvasás

Rendkívül szokatlanul viselkedő gólyákat figyeltek meg a Fertő tónál – VIDEÓVAL!

Különös videókat rögzített dr. Hadarics Tibor május 11-én és 12-én a fertőújlaki Borsodi-dűlőben. „Magam részéről én még nem láttam ilyet fehér gólyáktól.” - emelte ki a felvételeken látottakkal kapcsolatban a Magyar Madártani Egyesület Soproni Helyi Csoportjának szakértője.

- Van ott 10-12 kajtár, vagyis pár nélküli gólya, amelyek naphosszat a közeli réten táplálkoznak, de időnként berepülnek együtt a vízre, és ott tollászkodnak, pihennek. Illetve ezt a furcsa táplálkozást végzik – osztotta meg velünk tapasztalatai dr. Hadarics Tibor.

A szakértőtől megtudtuk: volt olyan vélemény, hogy ez játék. - Az első videón tényleg sokat ugrabugrálnak közben, de akkor nagy volt a szél, az dobálhatta őket. Másnap viszont már egyértelműen félig nyitott csőrrel a mentek a vízben. A kanalasgémek táplálkoznak hasonlóan, illetve néhány trópusi gólyafaj. A hazai fekete gólyáról is még elmondható hasonló, de a fehér gólyánál ez a fajta táplálékkeresés többeket meglepett. Ha egyáltalán arról van szó, hiszen látszólag nem fogtak semmit sem – részletezte.  

Dr. Hadarics Tibor azt is elmondta szerkesztőségünknek: a fehér gólyát nem is szokták sekély vízben állva vagy gázolva látni, általában a réteken vadászik, sokszor nedves, vízben álló területeken, de nem így. - Lehet, hogy ez a tipusú vadászati mód a nyílt, sekély vizekben jellemző lehet rá, csak nálunk sohasem látjuk ilyen közegben a fajt. Az is lehet, hogy a telelés során lesték ezt el a trópusi rokonaiktól – vázolta fel a lehetőségeket az ornitológus, aki kiemelte: a miértre viszont nem tudja a választ.
 

(Cikkünkben az első, május -én rögzített videó látható, amely dr. Hadarics Tibor tulajdonát képezi!)

Legnépszerűbb cikkek