Rendkívüli bejelentések a mai kormányinfón

Újraindult a Barátság kőolajvezeték, a NATO-tagok összefogásról tettek tanúbizonyságot, és a kormány a turizmus megsegítésére dolgozott ki tervet. Többek között ezekről volt szó a mai kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az alábbi bejelentetéseket tette:

"Tegnap késő délután kaptunk tájékoztatás arról, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték. A trafó sérült, nem a vezeték, így a leállás ideiglenes volt. A MOL-nak és az országnak is van több hónapra való tartaléka, de ma délután 14 órakor újraindult a vezeték, ha nem is akkora nyomással, mint korábban.

Tegnap rakéta csapódott be Lengyelország területére. A kormány a szokásos protokollnak megfelelően összehívta a védelmi tanácsot, a honvédelmi és a külügyminiszter is beszélt a lengyel kollégájával. A mai információk szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére. Ezek a történések is bizonyítják, milyen fontos, hogy minél hamarabb béketárgyalások kezdődjenek, és érjen véget a vérontás a szomszédságunkban" - mondta el Gulyás Gergely.

A kormány turisztikai akciótervet fogadott el.

Egyharmaddal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest. A covid miatt elmaradt turisták visszatértek, lassan újraéledt a turizmus, de most újabb nehézséggel kell szembenéznie. Az energiaválság súlyosan érinti ezt a szektort is. Ezért úgy döntött a kormány, hogy a SZÉP-kártya különböző füleit eltörlik, a kártyán lévő összeget bármire egyből fel lehet használni, nem lesz korlátozás az alszámlák közötti átjárásban.

A megemelkedett rezsisárak miatt nehéz helyzetbe került szállodaipart úgy próbálja meg segíteni a kormány, hogy a nettó bevételük után nem kell 2023. március 31-ig befizetni a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

A kötelező adatszolgáltatás időpontját fél évvel eltolják, 2023. július elsejéig.

A 24 havi munkaidőkeret-szabályozást újra bevezetik.

Legnépszerűbb cikkek