| 2021. november. 20. | 1 perc olvasás

Rendőrök a gyermekek jogaiért

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, és ezt követően vált ez a nap a gyermekek jogainak világnapjává. A gyerekeket megillető minden jogot alapvető kötelességünk tiszteletben tartani és megvédeni. A rendőrség fontos szerepet vállal a gyerekeket ért különböző jogsértések miatti igazságszolgáltatásban.

A Soproni Rendőrkapitányságon egy éven belül sajnos többször kell elrendelnünk büntetőeljárást gyermekek jogait súlyosan sértő esetek miatt – mondta el Kránitz Tamás r. őrnagy vizsgálati osztályvezető. A feljelentéseket gyakran a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaitól vagy közeli hozzátartozóktól kapjuk. Azonban olyan gyermekpornográf ügyben is folytatunk eljárást, ami a Google mesterséges intelligenciájának a jelzése alapján jutott a tudomásunkra. Ebben az esetben a gyanúsított a Google drive meghajtóján tárolta azokat a jogsértő felvételeket, amit kiszűrt az algoritmus.

A vizsgálata ezeknek az ügyeknek mindig extra terhet ró az előadóra, mert nemcsak szakmailag, hanem emberileg is kihívást jelentenek. Ugyanakkor mindamellett, hogy törekszünk a gyors, szakszerű felderítésre fokozott hangsúlyt fektetünk a gyerekek jogainak biztosítására az egész eljárás alatt. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyermekkorú sértettet csak abban az esetben hallgatjuk ki, amennyiben ez elengedhetetlenül fontos. A kihallgatást egy úgynevezett gyermekkihallgató helyiségben végzi egy erre képzett, tapasztalt, empatikus kolléga. Amennyiben szükséges pszichológust is bevonunk az eljárásba.

Ezek a bűnügyek valóban sokszor próbára teszik a kollégáim lelki erejét, de mindig erőt ad nekik az a tudat, hogy munkájuk eredményeként lehet elítélni a gyermekek jogait megsértő elkövetőket – zárta mondandóját az őrnagy.

Legnépszerűbb cikkek