| 2023. január. 6. | 1 perc olvasás

Rendőrségi sorozat: akaratán kívül átadta az irányítást a számítógépe fölött

Egy soproni nő rossz embertől fogadott el befektetési tanácsot, ezért több mint másfélmillió forint lett a kára.

A Soproni Rendőrkapitányság nagyobb kárt okozó csalás miatt indított a közelmúltban büntetőeljárást egy soproni nő feljelentése alapján, aki internetes csalás áldozata lett.

A feljelentő arról értesült az online médiából, hogy érdemes kriptovalutába befektetni, ezért elkezdett erre vonatkozó információkat böngészni az interneten. Eközben kapott egy külföldi számról egy telefonhívást, melynek során először – feltehetően fordítóprogram segítségével – rossz magyarsággal, majd ugyancsak rossz angolsággal arról tájékoztatta a hívó, hogy egy befektető cég képviselője. Megkérte a nőt, hogy nyisson meg egy weboldalt, amiről azt állította, hogy egy fordító program, aminek a segítségével kommunikálni tudnak.

fotó: illusztráció 

Ezek után részletesen kikérdezték elvárásairól, és meggyőzték arról, hogy azokat tudják teljesíteni, ezért megadta nekik személyi és bankkártya-adatait is. Még a folyamatban lévő hívás alatt kapott a bankjától egy értesítő sms-t arról, hogy 110.000,- forinttal terhelték a bankszámláját. Ezt csak azért sokallta, mert korábban 100.000,- forint befektetésről tárgyalt velük, de a telefonáló a plusz 10.000,- forintot kezelési költségként magyarázta. Körülbelül egy órával a hívást követően ellenőrizte az e-számláját, és ekkor már 1.530.000,- forint hiányzott róla.

fotó: illusztráció 

A Soproni Rendőrkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy telefonon keresztül, e-mailben vagy sms-ben kapott linken bankkártyaadataikat sohase adják meg! Több olyan alkalmazás is van, amelyek távolról is hozzáférést biztosítanak a számítógépekhez és a mobilokhoz, ezek birtokában - akár jogtalanul is – át tudják venni az irányítást egy hozzáférési kód megadásával. Az ilyen alkalmazást mindig nagyon körültekintően töltsék le, és a hozzáférési kódokat csak teljesen megbízható személy részére adják meg! Amennyiben megtörtént a baj, minél előbb lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, tiltsák le a kártyát és zároltassák a számlájukat!

Borítókép: illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek