| 2022. szeptember. 6. | 1 perc olvasás

Rendőrségi sorozat: Ne váljon a csalók áldozatává!

Az online átverések egyik tipikus esete, amikor valamilyen nyeremény ígéretével csalnak ki pénzt a gyanútlan áldozattól. Mindenki szeret nyerni, és ezt az emberi tulajdonságot használják ki a csalók.

1. eset: Azzal kecsegtették, hogy egy autót nyert…

Nemrég egy ismeretlen személy vette fel a sértettel a kapcsolatot a Facebookon keresztül és arról tájékoztatta, hogy egy gépjármű nyertese. Egy fényképet is mellékelt az autóról, hogy még hihetőbb legyen a történet. Állítása szerint az átadásnak csak annyi az akadálya, hogy a jármű külföldön van, és Magyarországra való behozatala pénzbe kerül.  Ezt viszont a „szerencsés” nyertesnek kell állnia, amit ő ki is fizetett – kezdte az eset ismertetését Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Sokan biztosan úgy gondolják, hogy velük ilyen eset sohasem történhetne meg. Ugyanakkor a tapasztalataink sajnos azt mutatják, hogy többen is áldozataivá váltak már egy hamis nyeremény ígéretének. Voltak, akik „ingyen” kínált, drága mobiltelefon reményében estek csapdába, de voltak, akiket pusztán a nyerési lehetőség felkínálásával is rá tudtak venni egy kártékony oldal megnyitására - folytatta a szakember.

Az online felkínált nyereményekkel, nyereményjátékokkal, egyéb nyerési lehetőségekkel kapcsolatban mindig legyünk elővigyázatosak! Egy valós nyereményjátékon való részvételhez előzetes regisztráció, valamint a játékszabályok elfogadása szükséges. Ezek hiányában semmiképpen se vegyünk részt a játékban! Ha a felkínált nyereményt csak valamilyen előzetes fizetés után kaphatnánk meg, akkor arról inkább mondjuk le, sohase fizessünk előre! Ha pedig valamilyen üzenetben nyereménylinket kapunk, akkor azt azonnal törüljük, mert a kattintással csak rossz tapasztalatot nyerünk! Amennyiben már megtörtént a baj, minél előbb változtassuk meg a jelszavainkat, belépési kódjainkat, szükség esetén kérjük szakember segítségét, tegyünk feljelentést – osztotta meg tanácsait az őrnagy.

 

Legnépszerűbb cikkek