| 2022. szeptember. 20. | 2 perc olvasás

Rendőrségi sorozat: Ne váljon a csalók áldozatává!

4. eset: Ügyvédnek adta ki magát az idős embereket rászedő csaló.

Az elmúlt időszakban a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén több alkalommal szedtek rá idős embereket azzal a mesével, hogy rendőrségi ügybe keveredett közeli hozzátartozójuk megbízásából egy állítólagos ügyvéd telefonált, mert az óvadék megfizetése miatt sürgősen szüksége van pénzre.

A trükkös elkövetők célpontjai jellemzően az idős emberek. Sokszor kihasználják jóhiszeműségüket és az idős korból adódó fiziológiai sajátosságaikat. Éppen ezért ezeket a bűnözőket a rendőrségi szakzsargonban „unokázós” csalóknak nevezték el. Időről időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért is nagyon fontos, hogy idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívjuk az őket fenyegető veszélyre – mondta el Babella-Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési szakembere.

fotó: illusztráció

A nyáron történt Sopronban az az eset, amikor a magát ügyvédnek kiadó csaló mobiltelefonján hívta fel idős áldozatát azzal, hogy fiát bűncselekmény elkövetése miatt a rendőrség elfogta, és amennyiben nem tud óvadékot fizetni még aznap, gyorsított eljárással le fogják tartóztatni. Ezután kifaggatta az idős hölgyet, hogy mennyi készpénzt tart otthon, majd arra is felszólította, hogy az összes értékes ékszerét is szedje össze. A pénzt és az ékszereket becsomagoltatta vele egy törölközőbe, amit egy táska aljába kellett tennie, a fiának összekészíttetett tisztálkodási szerek és váltóruha alá. Végül közölte, hogy a táskáért egy taxit fog küldeni. A hölgy a táskát a pár perccel később odaérkező, a csomag valódi tartalmáról mit sem sejtő sofőrnek oda is adta – ismertetett egy soproni esetet a szakember.

fotó: illusztráció

Nagyon fontos, hogy folyamatosan tájékoztassák idős hozzátartozóikat az ilyen és ehhez hasonló bűnesetekről. Győzzék meg őket arról, hogy pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át idegennek, még egy taxisofőrnek se! Amennyiben nem biztosak abban, hogy azzal a rokonnal beszélnek, akinek az kiadja magát, hívják vissza, tegyenek fel olyan ellenőrző kérdéseket, amire csak a valós rokon tudja a választ. Ha valaki azt állítja, hogy egy hozzátartozójuk megbízásából hívja őket, akkor minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a szóban forgó megbízóval mielőtt bármit is cselekednének! Abban az esetben, ha megtörtént a baj, minél előbb hívják a 112-es segélyhívószámot! – osztotta meg tanácsait az őrnagy.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek