| 2023. március. 9. | 1 perc olvasás

Rendőrségi sorozat: többeket is tévedésbe ejtett az adategyeztető sms

Látszólag az egyik népszerű műsorszolgáltató nevében kaptak többen is felszólító üzenetet a telefonjukra a közelmúltban Sopronban

A Soproni Rendőrkapitányságon több esetben is indítottak információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt eljárást, mert egy megtévesztő sms-ben kapott linken keresztül megadták bankkártyaadataikat, ezért több százezer forintos káruk keletkezett.

A károsultak feljelentésükben elmondták, hogy azt hitték, hogy attól a népszerű műsorszolgáltatótól kapták a külföldi számról érkező sms-t, ahol előfizetésük van. Az üzenetben arról tájékoztatták őket, hogy a legutóbbi befizetésük elutasításra került, ezért a megadott linken keresztül erősítsék meg fizetései adataikat, különben felfüggesztik az előfizetői fiókjukat. A linkre kattintással elért oldal megtévesztésig hasonlít a szolgáltató valós oldalához, ugyanazokat a dizájn elemeket, elrendezést használják, ezért az utasításnak megfelelően megadták bankkártyaadataikat, továbbá az ellenőrző biztonsági kódokat is. Ezek után tapasztalták azt, hogy több jogtalan kifizetés történt a számlájukról.

A Soproni Rendőrkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy e-mailben vagy sms-ben kapott linken keresztül bankkártyaadataikat soha ne adják meg! Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjenek meg arról, hogy csak valódi banki oldalon adják meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ezek megadását mellőzzék.

Az ilyen sms-eket minél előbb törölni kell. Amennyiben megtörtént a baj, minél előbb lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, tiltsák le a kártyát és zároltassák a számlájukat! A mobiltelefonokon érdemes használni a spamszűrőt, amely a hamisnak tűnő sms-eket a spam mappában helyezi el, ezzel jelezve, hogy nem megbízható telefonszámról érkezett.

Legnépszerűbb cikkek