Rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető a méhnyakrák

  2021. január 25. - www.sopronmedia.hu (Soproni Gyógyközpont )

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet január utolsó hetében tartják, amelynek során különböző helyi közösségekben, egészségügyi intézményekben felvilágosító rendezvényeket szerveznek. A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az alattomos betegségre és megelőzési lehetőségeire.

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a nők körében. Magyarországon évente körülbelül 1300 új esetet fedeznek fel, többségében már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban. A betegség és az azt megelőző állapot azonban rendszeres szűrővizsgálattal időben kimutatható és sikerrel kezelhető.

A Soproni Gyógyközpontban tavaly a COVID járvány miatt az átlagosnál kevesebben, 2255-en vettek részt a szűrővizsgálaton. Ez kenetvételből, valamint úgynevezett kolposzkópos (nőgyógyászati mikroszkópos) vizsgálatból áll. Tavaly 188 gyanús esetből végül 53 hölgyet küldtek szövettani vizsgálatra kóros elváltozás vélelme miatt és 5 további kezelést is igénylő daganatos esetet találtak - mondta el dr. Peitl Szilárd, a Szülészet-nőgyógyászat osztály mb. osztályvezető főorvosa.

A méhnyak rosszindulatú daganatának kialakulásában nagy szerepet játszanak az ún. magas kockázatú human papilloma vírusok (HPV). A legtöbb HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést.

A magas kockázatú HPV vírusok azonban bejutva a méhnyak felszíni sejtrétegébe különösebb közvetlen kiváltó ok nélkül a sejtekben kóros átalakulásokat képesek előidézni. Ez az ún. rákmegelőző állapot, de szerencsére a rosszindulatú daganat kialakulásáig még hosszabb idő is eltelhet. A méhnyakszűrés során nemcsak magát a daganatot, hanem már a rákmegelőző állapotot is ki lehet mutatni, tehát rendszeres szűrés mellett a kóros elváltozás még időben felfedezhető.

A betegség kialakulása szempontjából kockázati tényezőt jelent a szexuális partnerek gyakori váltogatása, a dohányzás, a rossz szociális helyzet, a legyengült immunrendszer, a különböző gyulladások, továbbá a fogamzásgátló tabletták szedése is (de csak promiszkuitás esetén) – tette hozzá dr. Peitl Szilárd.

A méhnyakrák hatékony megelőzését segíti, ha rendszeresen, évente részt veszünk méhnyakrák szűrésen. Szokatlan tünetek esetén (pl. hüvelyi vérzés, szexuális együttlét alatti fájdalom, rendellenes folyás) forduljunk szakorvoshoz! A HPV oltás beadatása is a megelőzés egyik eszköze, amely ma már ingyenesen kérhető a hetedik osztályos lányok és fiúk részére is.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...