| 2019. július. 28. | 2 perc olvasás

Rengeteg alkotó festette meg a soproni Fő tér ékességeit

A Tűztorony, a Kecske-templom és a legszebb kapualjak is formát öltöttek a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor résztvevőinek papírjain szombaton. A sokoldalú programsorozat ezúttal a soproni Fő térre invitálta az alkotni vágyókat, akik mentoraik szerint számos kiváló alkotást készítettek a különleges részletekkel ékesített több száz éves épületekről.

- Azért jöttünk ki ide, hogy a jelenlévő inspiratív témákat próbáljuk megrajzolni ceruzával vagy szénnel, illetve megfesteni akvarellel – mondta Zsóka László, a Magyar Képzőművészeti Egyetemről érkező festőművész, aki a nap előadója volt a táborban. – A tér által adott sokszínű kínálatban vannak összetett látképek, városkép motívumok, de a tanulók számára adódnak kisebb, önmagában izgalmas részletek is, mint például egy gyönyörű kapualj vagy ablak. Ez a rengeteg régi-régi épület lehengerlő tud lenni egy akvarell festményen vagy rajzon – részletezte. 

A táborozók körében az akvarell technika nagyon népszerűnek bizonyult. A nagyon híg festék ugyanis gyakran maga uralja a papírt, így az alkotók szabadabban örökíthették meg az őket megihlető részletet, amely egyedi, dinamikus formát kapott ezáltal.

- Úgy értem, hogy kissé mereven festek és akvarell pedig pont abban segít, hogy a vizes festék néha bizony oda folyik, ahova akar – vázolta fel Baranyai Ildikó táborozó. – Tehát ez a műfaj nem engedi, hogy az alkotó feszesen fessen. Ezáltal az akvarellel kiválóan tudja azt gyakorolni az ember, hogyan tudja belevinni műveibe a lazaságot és az esetlegességet – indokolta.

A papírokon gyorsan formát öltöttek a Fő tér nevezetességei – a Tűztorony és a Kecske-templom bizonyultak a legkedveltebb témáknak. A táborozók mentorai elismerték: számos szemrevaló alkotás is született – köszönhető volt ez a mentorok tanácsain túl annak is, hogy a résztvevők derűs beszélgetések közepette megosztották egymással a fortélyaikat. Így ez a program is hű volt a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor egyik fő célkitűzéseihez, vagyis a kellemes időtöltés közbeni tanuláshoz. Emellett a programsorozat a hagyományőrzést is előtérbe helyezi. 

- A hagyományőrzést már az első nap gyakorolták a hölgyek, ugyanis mintegy 14-en az országszerte komoly névnek örvendő helyi nevezetességet, hövelyi csipkét készítettek – idézte fel Rozmán Zoltán rajztanár, a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor művészeti vezetője. – Aztán jött Zsóka László festőművész, aki 3 napon keresztül vezette be a táborozókat az akvarell festészet rejtelmeibe. Utána jövök én három napig. Nemes küldetésem az lesz, hogy bemutassam a lelkes alkotóknak a régi temperafestészeti technikákat, így a kazeintemperát illetve a tojástemperát. Készítünk is ilyen festékeket, hogy dolgozhassunk velük – részletezte.

A táborozók a vendégművészek által Sopron és környékének rabul ejtő helyszínein számos művészeti technikát próbálhatnak ki, az egészen elterjedtektől kezdve a csupán a térségünkre jellemző kuriózumokig. Az augusztus 2-án végződő táborban július 27-ig mintegy 65-en vettek részt. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek