| 2021. augusztus. 9. | 2 perc olvasás

RETRO-Sopron: 20. századi iparsztori

Emlékeznek még a RETRO-Sopron mottójára? „A most következő előadás témája és a benne szereplő képek nem a képzelet szüleményei. Ha valaki magára vagy hozzátartozójára ismer, az nem csupán a véletlen műve!” A jereváni RETRO-Sopron idei képmutogatására, ha lehet, ez még inkább igaz lesz, hiszen a közelmúlt ipartörténeti képeiből válogat Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője.

SOTEX, AFIT, SOFA, Fésűsfonalgyár, Pamutipar… Az elmúlt század ikonikus ipartörténeti fogalmai, amelyek nem maradhatnak ki az egyórás zenés előadásból. A Kodály téri szolgáltatóház a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzata, Tóth Éva képviselő kezdeményezésére vált a RETRO-Sopron hagyományos  helyszínévé. Tóth Éva elmondta: mára már a Jereván egyik legélményszerűbb és legrangosabb rendezvénye az augusztusban rendszeresen megtartott RETRO-Sopron, amit a részönkormányzat örömmel támogat.

Palackozás, Soproni Sörgyár 1949.
Palackozás, Soproni Sörgyár 1949.
Fotó: Diebold Károly

Akár egyetlen vállalat dokumentumaival is megtölthetné az estét, de Bolodár Zoltán célja, hogy átfogó képet adjon a soproni ipar történetéről. Nem időrendben fogják a képeket látni, hanem egy-egy részterületet bemutatva vagy emberi történeteket elénk tárva – avat be a részletekbe a Soproni Múzeum munkatársa. -  Szóba kerülnek a 19-20. század fordulójának gyáralapításai, az első nagyüzemek megépítése. A nagy textilipari üzemek megtelepedését joggal nevezhetjük a helyi gyáripar hőskorának. Ezzel párhuzamosan az '50-es, '60-as évekre Sopronban is háttérbe szorultak a „magánzók”, ennek ellenére persze maradtak olyanok, akiknek a neve ma is fogalom a városban. Az előadás a korérzést is fel szeretné eleveníteni, így hallhatunk a sztahanovista mozgalomról, a szocialista brigádmozgalomról, és láthatjuk az egykori május elsejéket. Annak ellenére, hogy a rendszerváltás után a legtöbb üzem tulajdonosváltáson esett át vagy megszűnt, van azért arra is példa, hogy egy, az emberek többségének egykor munkát adó vállalat most is működik. Ilyen a Soproni Sörgyár, amely 1895-ös létrejöttétől napjainkig a soproni gazdasági élet egyik legfontosabb szereplője.

Az ELZETT hölgy dolgozói munka közben
Az ELZETT hölgy dolgozói munka közben
Fotó: Torma József, 1977.

Várjuk Önöket egy nosztalgikus, szórakoztató estére! A vetítésen lesznek székek, de a piknikhangulatot kedvelők akár plédet, pokrócot is hozhatnak. Hűvös idő esetén kérjük, hogy hozzanak magukkal meleg ruhát vagy takarót, hogy ne fázzanak az előadás alatt.

RETRO-Sopron: 20. századi iparsztori
A rendezvény a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának támogatásával és társszervezésével valósul meg.

Helyszín: Jereván lakótelep szolgáltatóház (belső füves udvara), Kodály Zoltán tér 12.
Időpont: 2021. augusztus 13., péntek 20:30 óra (esőnap: 2021. augusztus 27., péntek)
Előadó: Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője

A program ingyenes. A rendező a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Borítókép;  A SOTEX kiállítása az 1948-as iparkiállításon a kaszinóban Fotó: Diebold Károly  

Legnépszerűbb cikkek