RETRO-Sopron ismét a Jerevánon: Városrész születik

Ha augusztus első hete, akkor RETRO-Sopron a Jerevánon! Idén is fotók, történetek és legendák keltik életre a múltat a RETRO-Sopron legújabb szabadtéri előadásán augusztus 5-én (pénteken), 20.30 órakor a Jereván lakótelep szolgáltatóházának udvarán – jelentette be Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke, aki a népszerű helytörténeti ismeretterjesztő sorozat jereváni „kiadását” 2018-ban hívta életre a Soproni Múzeum együttműködésével.

Fotó: Soproni Múzeum

Az országosan is egyedülálló vetítettképes előadás szórakoztató műfaját korabeli hiteles fotográfiákból Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeumi fotóadattár vezetője jegyzi.  
Idén a nosztalgikus RETRO-Sopron est a fotógyűjtemény válogatott, különleges régi felvételeivel az Újteleki városrészt járják be az érdeklődők, végigkövetve annak történetét. Üzemek, iskolák, laktanyák épültek, itt indult el először a mozdony, a gázszolgáltatás és a vízszolgáltatás bölcsője is ez a terület volt, de az első söröshordó is az északnyugati ipartelepen gördült le a gyártósorról. Lakóházak nőttek ki a földből, majd a 20. század 70-es éveiben itt kezdődött Sopron legnagyobb építési projektje, a Jereván lakótelep kialakítása.

A nyáresti program szervezői székekkel készülnek, de a piknikezni vágyók akár plédet, kempingszéket is hozhatnak.

RETRO-Sopron: Városrész születik

Helyszín: Jereván lakótelep szolgáltatóház (belső füves udvar), Kodály Zoltán tér 12.

Időpont: 2022. augusztus 5., péntek 20:30 óra (esőnap: 2022. augusztus 12., péntek)

Előadó: Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője

A program ingyenes. A rendező a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Fotók: Soproni Múzeum

Fotó: Soproni Múzeum

 

Legnépszerűbb cikkek