| 2022. augusztus. 6. | 2 perc olvasás

RETRO-Sopron – Megtelt a szolgáltatóház udvara a Jerevánon

Negyedik alkalommal lehettek részesei a Jereván lakótelepen élők a RETRO-Sopron előadássorozatnak péntek este, amelyen ezúttal az Újteleki városrész történetéről láthattak fotókat, hallhattak történeteket a Soproni Múzeum jóvoltából az érdeklődők. A szolgáltatóház udvarán valamennyi szék megtelt, de voltak, akik pokrócokra kucorodva hallgatták végig az előadást.

Népszerű volt a RETRO-Sopron előadássorozat péntek este tartott, fotókkal és történetekkel színesített programja a Jereván lakótelep szolgáltatóházának udvarán, ahol Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője az Újteleki városrész történetét elevenítette fel.

-A városismertető rendezvények fontos elemei a soproniság, a Sopron-szeretet, a lokálpatriotizmus erősítésének – mondta el Tóth Éva a szervező Jereván Településrészi Önkormányzat nevében köszöntőjében.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Ezek a kifejezések a RETRO-Sopron esetében is azt jelentik, hogy a várostörténet ismerete segít abban, hogy becsüljük az elődök munkáját, törekvéseit, segít abban, hogy kellőképpen értékeljük a jelenünket, és hogy mindannyian feladatunknak tekintsük a Sopronért való munkálkodást, hogy értékes nyomot hagyjunk a jövőre nézve a város történetében, ami minden történelmi korban felelősségteljes és összetett feladat volt. Ez a lehetőség mindenki számára a maga lehetőségei szerint adott, aki városáért bármit tenni szeretne. A Soproni Múzeum fotóarchívuma a leghitelesebb történeti források közül való. Nagy érdeme Bolodár Zoltánnak, a múzeum fotóarchívuma vezetőjének, hogy alapos és élményszerű ismeretanyaggal, történetekkel egészíti ki a látványt. A Soproni Múzeum értékes fotóarchívuma így minden Sopron történelme iránt érdeklődő számára megelevenedik ezeken az eseményeken, ahol jó együtt lenni egy olyan közösségben, ahol az összekötő erő Sopron szeretete – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

fotó: Griechisch Tamás

Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője úgy fogalmazott: az Újteleki városrész története rendkívül gazdag, ahol üzemek, iskolák, laktanyák épültek, itt indult el először a mozdony; a gázszolgáltatás és a vízszolgáltatás bölcsője is ez a terület volt, de az első söröshordó is az északnyugati ipartelepen gördült le a gyártósorról. Lakóházak nőttek ki a földből, majd a 20. század 70-es éveiben itt kezdődött Sopron legnagyobb építési projektje, a Jereván lakótelep kialakítása.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek