| 2021. augusztus. 14. | 2 perc olvasás

RETRO-Sopron – Megtelt a szolgáltatóház udvara péntek este a Jerevánon

Harmadik alkalommal lehettek részesei a Jereván lakótelepen élők a RETRO-Sopron előadássorozatnak péntek este, amelyen ezúttal Sopron 20. századi ipartörténetéről láthattak fotókat, hallhattak történeteket a Soproni Múzeum jóvoltából az érdeklődők. A szolgáltatóház udvarán valamennyi szék megtelt, de voltak, akik pokrócokra kucorodva hallgatták végig az előadást.

Népszerű volt a RETRO-Sopron előadássorozat péntek este tartott, fotókkal, zenékkel és történetekkel színesített programja a Jereván lakótelep szolgáltatóházának udvarán, ahol Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője a város 20. századi ipartörténetét elevenítette fel.


Fotó: Griechisch Tamás

Csiszár Szabolcs alpolgármester felidézte, hogy a pénteki a RETRO-Sopron harmadik előadása volt a városrészben, mert tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani. A bemutató minden évben óriási élmény, hiszen a régi Sopronról hallhatunk és láhatunk eseményeket – mondta. Kiemelte, hogy a Jereván él és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy jó eseményekkel gazdagítsák a városrész életét. Hozzátette, hogy a szervezésben Tóth Éva, a Jereván lakótelep részönkormányzatának elnöke óriási szerepet vállalt.


Fotó: Griechisch Tamás

Tóth Éva önkormányzati képviselő a program elején köszönetet mondott a RETRO-Sopron közönségének-közösségének, különösen a Jerevánon élőknek, hogy érdeklődésükkel életben tartják a rendezvényeket; továbbá a Soproni Múzeumnak, hogy közkinccsé teszik a város értékeit. Külön köszönetét fejezte ki Bolodár Zoltánnak azért az ügyszeretetéért és elkötelezettségéért, amellyel a RETRO-Sopront létrehozta, és amiért példamutató alapossággal és városszeretettel tárja fel Sopron múltbeli értékeit és mutatja be azokat.


Fotó: Griechisch Tamás

Köszönettel és tisztelettel tartozunk mindazoknak, akikről a vetítés szól - egy nem könnyű időszakról, a 20. századi soproni iparban dolgozókról, akik munkájukkal felnevelték a mai soproni generációt, akiknek fáradtsága, élete beleépült mai jelenünkbe - hangsúlyozta Tóth Éva.


Fotó: Griechisch Tamás

Bolodár Zoltán péntek estére az elmúlt száz év azon képeit gyűjtötte össze, amelyeket a Soproni Múzeum őriz azokról az üzemekről, gyárakról, szövetkezetekről, amelyek Sopronban valamikor léteztek.


Fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője úgy fogalmazott, hogy a 20. századi iparsztori című előadásában elsősorban a gyáriparra koncentrált. Bár sokan már elfelejtették, de többek emlékezetében még él a SOTEX, az AFIT, vagy a SOFA. Kiemelte, hogy előadásban a város teljes ipartörténetét nem lehet feleleveníteni, ugyanakkor egy átfogó képet mégis lehet adni arról, hogy a 20. században hogyan fejlődött az ipar és hogyan nőtt olyan mértékűvé, hogy a háború után időszakban, a 70-es években már tízezren dolgoztak az üzemekben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek